Dovlecelul şarpe, planta cu productivitate mare şi nenumărate beneficii pentru sănătate

1
- Reclamă -

Dovlecelul şarpe este o plantă originară din zona tropicală şi subtropicală a Asiei şi Australiei. Acesta a intrat de curând ȋn atenţia agricultorilor români.

Planta anuală, erbacee, agăţătoare, dovlecelul şarpe ȋnfloreşte ȋn perioada iulie-septembrie. Florile sale sunt albe, unisexuate, parfumate şi se deschid seara. Fructul este verde iniţial, dar devine roşu la maturitate. El poate ajunge la lungime de 2m şi un diametru de 10 cm, are formă şerpuită şi miros plăcut.  Ȋn general, se formează ȋntre 6-10 dovlecei pe o tulpină, dar există varietăţi care au o productivitate crescută, depăşind 20 de fructe pe plantă.

Dovlecelul şarpe- ȋngrijire

Dovlecelul şarpe preferă solurile umede, bine drenate, argiloase, nisipoase, cu pH 6.5-7, dar tolerează şi soluri cu pH 8-9. Se recomandă plantarea a două seminţe ȋntr-un cuib, pe rânduri aflate la 1 m distanţă unele de celelalte. Cum tulpina dovlecelului şarpe se ȋntinde până la 5 m şi cum fructele sunt grele, trebuie plantat lângă o structură de susţinere.

Planta are nevoie de mult soare pentru a se dezvolta optim, dar este sensibilă la secetă.

Fructul are ȋn jur de 1kg şi este comestibil. Se culege când abia ȋncepe să se coacă şi se foloseşe ȋn curry, supe, pudalangai poriyal şi alte feluri de mâncare cu nume exotice, dar care se pot prepara uşor. La maturitate, gustul fructelor se schimbă devenind amar. Din seminţe se extrage un ulei comestibil.

- Reclamă -

Pulpa dovlecelului are gust asemănător tomatelor şi un conţinut ridicat de acid ascorbic ceea ce a dus la folosirea sa ȋn producţia unei paste care ȋnlocuieşte bulionul.

După culegere, fructele nu rezistă prea mult, dar se pot păstra cca 10-14 zile la o temperatură de 16-17 grade Celsius. Sunt apreciate pentru conţinutul ȋn flavonoide, carotenoide, vitamin B6, Ca, Na, vitamina C, Cu şi Se.

Ȋn medicina tradiţională asiatică, dovlecelul şarpe se foloseşte ca antihelmitic. Ȋn ultimii ani s-au realizat studii care arată că una dintre substanţele conţinute de această plantă distruge celulele infectate cu HIV fără a distruge şi celulele care o ȋnconjoară.

Surse foto: Amazon, Pinterest

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.