Jambon maturat, ”unicat in lume” la ferma lui Fecső J. Attila din Odorheiu Secuiesc

1
- Reclamă -

Din 2020 până astăzi, Agroteca.ro a aflat că fermierul Attila Fecso, pe care l-am descoperit pe Facebook, din Odorheiu Secuiesc (Harghita) și-a continuat afacerea cu succes, iar pandemia chiar l-a ajutat.

”Pandemia ne-a adus vanzari record, atat la animale pentru sacrificat, cat si pentru purcei de reproducere” spune acesta.

Fermierul spune că deține ”43 de scroafe, varietatea blonda, cu certificat zootehnic si un vier blond autorizat de monta de catre oficiul judetean de zootehnie (OJZ). Detinem momentan aceasta matca si produsele lor, numarul total se ridica la aprox 300 de exemplare”.

Vezi și Mangalița, varietatea blondă, se crește cu succes în Praid

Dacă vreți să-l abordați, poate pentru a-i urma exemplu sau pentru produse sănătoase pe masa, trebuie să știți că ”avand in vedere evolutia PPA (pestă porcină africană n.r.), in Romania este interzisa vanzarea animalelor vii in spatiul comunitar.”

Statul și ajutorul pentru micul fermier

Ministerul Agriculturii comunică aproape săptămânal despre diverse ajutoare pentru fermierii români, mici, mari și foarte mari.

Am vrut astfel să luam pulsul de la ”piciorul procului” 🙂 deci l-am întrebat pe Attila Fecso de ce ar avea nevoie din partea autorităților pentru a continua să se dezvolte: ”din partea ANSVSA-ului ar fi nevoie de legea porcului, care este in dezbatere publica momentan. Această lege nu-ti da voie sa vinzi animale pentru sacrificat persoanelor fizice fara ca acestea sa detina cod de exploatatie”.

- Reclamă -

Evident că și ministerul are lucruri de făcut pentru fermieri. Sumele primite de aceștia ar trebui să țină cont inflație spune Attila Fecso: ”Avand in vedere programul actual derulat prin DAJ (Direcția pentru Agricultură Județeană), suma pe care o poti accesa nu a fost actualizata de minim 3 ani. Avand in vedere inflatia si triplarea pretul cerealelor, preturi cu care au fost crescute animalele”.

Pentru o creștere a acestui sector agricol, a numărului micilor fermieri, ”Ajutorul DAJ, ar fi trebuit sa fie accesibil si persoanelor fizice. Avand in vedere ca aceste 2 rase (Mangalița și Basna) se cresc in sistem de semilibertate si nu sunt foarte rentabile din punct de vedere economic” spune fermierul nostru.

Daca oficialii ministrului ar asculta aceste sfaturi, probabil că românii ar mânca mai sănătos. Fermierul explică pentru Agroteca.ro că ”ajutorul de stat, indiferent de institutia prin care se deruleaza, trebuie sa fie astfel incat oamenii sa vada o oportunitate de afacere in cresterea/reproducerea acestor rase tinand cont ca majoritatea detinatorilor acestora detin mai putin de 10 scroafe”.

mangalita

Jambon maturat – unicat in lume

Creșterea porcilor din rasele Basna și Mangalița nu ar aduce profit fără procesarea cărnii atât de apreciată de consumatori.

Astfel ”produsele pe care le facem pentru consum propriu. Sunt: 3 tipuri de slanina; ceafa, muschi, muschiulet uscat și afumat; jambon maturat – unicat in lume; carnati semiuscati, afumati; lebar; sangerete; jumari, crema de jumari; scarita (coaste) afumata; pateu; untura simpla si condimentata; coloana afumata cu carne”.

Pentru cei care nu cred dacă nu văd, fermierul mai spune că pentru toate ”aceste produse  nu folosim deloc conservanti artificiali, deci le putem face numai in petioada rece cand temperaturile de afara nu depasesc 15°C”.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Din 2020 până astăzi, Agroteca.ro a aflat că fermierul Attila Fecso, pe care l-am descoperit pe Facebook, din Odorheiu Secuiesc (Harghita) și-a continuat afacerea cu succes, iar pandemia chiar l-a ajutat. ”Pandemia ne-a adus vanzari record, atat la animale pentru sacrificat, cat si pentru purcei de… Cititi mai multe aici: Jambon maturat, ”unicat in lume” la ferma lui Fecső J. Attila din Odorheiu Secuiesc […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.