Ministrul Agriculturii dă asigurări că nu sunt probleme cu însămânțările de toamnă

1
cinte detine teren agricol
- Reclamă -

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susţine că însămânţările la culturile de toamnă sunt în prezent în normele anilor trecuţi şi nu există „o îngrijorare majoră” din cauza crizei îngrăşămintelor şi a preţului inputurilor în agricultură, însă transmite că la nivel european s-a ridicat problema impactului pe care acestea îl vor avea asupra producţiilor viitoare.

 

„Însămânţările la culturile de toamnă nu arată o panică, nu arată o îngrijorare majoră. Pentru că avem suprafeţele deja însămânţate, suntem cam în norma anilor trecuţi, deci nu ar fi elemente de îngrijorare cu privire la însămânţare. În schimb, am văzut o îngrijorare la nivel european. Toate statele europene prezente la Consiliul de Miniştri au ridicat problema fertilizanţilor, a preţului inputurilor în agricultură, a potenţialelor riscuri şi a impactului pe care îl vor avea asupra producţiilor sau rezultatelor din agricultură în anii ce urmează”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

El spune că problema preţurilor vine dintr-o perioadă mai lungă de timp, nu a apărut „de pe o zi pe alta”, iar toate aceste creşteri de preţuri la gaze, energie şi inputuri trebuie puse într-un context global.

„Practic, ceea ce s-a întâmplat la nivel european cu criza gazelor şi a energiei este un cost pe care trebuie să îl plătească toţi cetăţenii europeni, pentru că aşa au decis factorii europeni care au regândit politica în domeniul înverzirii, în domeniul protecţiei climei. În momentul în care îţi pui obiective atât de ambiţioase, cum este reducerea amprentei de carbon şi atingerea spre zero în 2050, cu închiderea facilităţilor de producţie a energiei electrice prin combustibili solizi şi România ia decizia, prima ţară din Europa, să închidă două termocentrale…. Noi aşa am fost obişnuiţi de-a lungul vremii, să fim primii la rău, în loc să ne asigurăm că punem ceva în loc, astfel încât presiunea resimţită de fiecare cetăţean român să fie una suportabilă, pentru că nu poţi compara un salariat cu 350 – 400 de euro salariu cu un salariat cu 4.000 de euro, salariul în Germania sau în Franţa. Şi iată că Germania şi-a întins producţia de energie electrică pe baza combustibililor fosili până în 2035 – 2038. Noi ne-am grăbit să închidem termocentralele şi acum plătim costurile. Şi nu numai noi, le plătesc toţi”, a subliniat şeful MADR.

Bugetul aferent plăţilor directe va fi de 13,7 miliarde euro

- Reclamă -
- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susţine că însămânţările la culturile de toamnă sunt în prezent în normele anilor trecuţi şi nu există „o îngrijorare majoră” din cauza crizei îngrăşămintelor şi a preţului inputurilor în agricultură, însă transmite că la nivel european s-a ridicat problema impactului pe… Cititi mai multe aici: Ministrul Agriculturii dă asigurări că nu sunt probleme cu însămânțările de toamnă […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.