Prepeliţa japoneză

0
- Reclamă -

Păsări de talie redusă având greutate între 150-200 g, se pare că prepeliţele au fost domesticite în secolul XI în Japonia.

La începutul secolului XX, în această ţară, creşterea prepeliţelor pentru producţia de ouă şi carne era o afacere importantă, dar populaţia de păsări a scăzut foarte mult în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Între 1930 şi 1950 moda creşterii prepeliţelor a ajuns în Europa şi America de Sud, la început mai mult pe lângă gospodării, ca sursă secundară de carne.

În prezent, piaţa este împărţită în mari producători de carne de prepeliţă: Spania, Franţa, China şi SUA şi mari producători de ouă de prepeliţă: China, Japonia, Brazilia şi Franţa.

Prepeliţa este folosită în studii de cercetare pentru dezvoltarea unor noi tehnologii de producţie.

Creşterea prepeliţelor japoneze

Prepeliţele sunt sensibile la condiţiile din mediul înconjurător. La creşterea în regim industrial apar pierderi mari dacă nu se respectă cerinţele de temperatură, umiditate şi nivel de zgomot. De asemenea, prezenţa omului constituie un factor de stres aşa că trebuie redusă cât de mult se poate.

În gospodării familiale, prepeliţele se cresc destul de uşor deoarece nu necesită spaţiu prea mare. Dacă sunt ţinute afară, au nevoie de un adăpost pentru protecţie împotriva vântului, ploii şi pentru umbră. Pot oua şi pe perioada iernii dacă li se asigură o temperatură de 16 grade Celsius şi suficientă lumină pe perioada zilei.

- Reclamă -

Identificarea sexelor la prepeliţă

Indentificarea sexelor la prepeliţă se poate face la vârsta de 2-3 săptămâni. Masculii au pieptul maro-roşcat, iar femelele au penele de pe piept deschise la culoare şi stropite cu puncte maro.

De asemenea, masculii sunt mai agresivi decât femelele fapt pentru care este necesar un spaţiu care să permită libertatea de mişcare şi care să conţină refugii.

 

Preţuri:

 

Pui de prepeliţă de 7 zile -2 lei

Prepeliţă cu vârstă de 45 zile-6,5 lei

Caserola de 24 ouă pentru consum-6,5 lei

Carne de prepeliţă 35 lei/kg

Le puteţi găsi aici:

Preturi – Produse

 Ouăle de prepeliţă

Prepeliţa începe să ouă la vârsta de 50 de zile, iar durata acestei faze variază în funcţie de managementul păsărilor. Incubaţia durează între 16-17 zile. Prepeliţele trăiesc între 1-2 ani.

Producţia de ouă ajunge la 250 ouă pe an. Oul are o greutate între 8-13 grame. Culoarea şi forma ouălor variază mult în cadrul populaţiei de prepeliţe japoneze. În general sunt bej sau maro deschis cu pete de diverse dimensiuni în diverse nuanţe de maro. Pentru o producţie crescută de ouă şi pentru succes reproductiv se recomandă un raport de 3 femele la 1 mascul. De multe ori, femelele clocesc singure şi nu este nevoie de incubaţie artificială.

Un număr de 10-15 prepeliţe asigură producţia de ouă pentru o familie de patru persoane. Ouăle de prepeliţă conţin: calciu, seleniu, fier, fosfor, zinc, vitamina B2 (riboflavina), vitamina B12, vitamina B6 şi vitamina A. Şi dacă aveţi nevoie de un pic de inspiraţie pentru a introduce în dieta dumneavoastră ouăle de prepeliţă iată o reţetă de oua murate

Ouă de prepeliţă murate

Ingrediente:

– 1 cană de oţet,

– ½ cană de apă,

– 2 linguriţe sare,

– 2 linguriţe zahăr,

– ½ linguriţă boabe piper negru,

– 1 linguriţă condimente pentru murături,

– 24 ouă de prepeliţă fierte şi curăţate.

Fierbeţi ouăle de prepeliţâ şi aşezaţi-le într-un borcan de 500 ml. Fierbeţi cele 6 ingrediente şi apoi turnaţi lichidul peste ouă. Lăsaţi să se răcească şi apoi puneţi la frigider. Lăsaţi să treacă minim 6 ore până să începeţi să le consumaţi. Pot rezista la frigider o săptămână.

Pentru a fi tari trebuie fierte 4 minute.

autor: Dana Canari – Biolog

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.