Prețul borcanului de miere s-a înjumătățit din cauza importurilor din China și Ucraina

0
productie-miere-albine
- Reclamă -

Importurile masive de miere ieftină şi vremea nefavorabilă i-au adus pe apicultorii români în pragul falimentului. Producătorii se plâng că preţul a scăzut la jumătate faţă de anul trecut şi abia fac faţă cheltuielilor cu Energia, combustibilul pentru transport şi hrana pentru albine.

Statul le poate oferi crescătorilor un sprijin financiar de 5 euro pentru fiecare familie de albine. Suma e modestă, însă crescătorii speră că îi va ajuta să supraviețuiască.

240 de familii de albine lucrează neobosite în stupină medicului Dragoș Gavrilă.

Vezi și România a importat lactate, ouă și miere de 174,98 milioane de euro

Importurile din China și Ucraina au stricat piața, reclamă apicultorii. Și spun că fără ajutor nu pot supraviețui. De la stat, ar urma să primească 1200 de euro.

Sincron Dragoș Gavrilă, apicultor din Mărgăriteşti, Buzău: O miere care ajunge în Europan la 7-8 lei kg cu tot drumul din China și vă dați seama că ne concureaza puternic. Acea miere e omogenizată deci e produs industrial, în stupină nu ai zilnic aceeasi miere, nu poți să ai zeci de mii de tone la aceeași parametri

- Reclamă -

Apicultorii susțin că au ajuns să vândă mierea engros cu prețuri între 8 și 12 lei kilogramul.

Mihăilă Prahoveanu, președintele asociației apicultori lor profesioniști din Buzău: În ultimii doi ani de zile noi nu am primit niciun fel de sprijin. Prețuri foarte mici comparativ cu acum 4 -5 ani, când prețul mierii, vorbim de mierea en gross, era de 18 lei la mierea bio și 16 lei miere convențională.

Cătălin Prahoveanu, apicultor Vadu Pașii: Marii procesatori, acum un an, au venit cu prețuri derizorii, la jumătate din preț.

Apicultorii buzoieni reclamă faptul că piața este invadată de miere contrafăcut, venită din import.

Tudorel Grosu, apicultor Ruşeţu: Mierea noastră ajunge afară, iar o mica parte se amesteca cu îndulcitori și se întoarce în România.

Exista și câteva modalități prin care oricine poate verifica daca mierea este contrafăcută sau nu.

Firul asta trebuie să fie infinit, nu se termina niciodată la mierea naturală, explică un apicultor.

Direcția Agricola Buzău a început de luni să primească zilnic solicitări de la crescătorii de albine pentru sprijin financiar.

Cosmin Florea, dir ex. Dadar Buzău: Pe Buzău avem peste 1600 de apicultori, avem peste 100 de dosare primite.

Că să primească ajutorul de la stat, apicultorii pot depune cererile până pe 11 aprilie.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.