Reguli pentru vânzarea alimentare pe bază de insecte

0
insecte ca aliment
- Reclamă -

Alimentare pe bază de insecte vor trebuie să fie expuse în magazine într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate și cu panou de avertizare a consumatorilor. Alimentele pe bază de insecte sunt deja autorizate pentru a fi introduse pe piață ca produse alimentare noi.

Și restaurantele vor avea reguli de informare separată în privința acestor produse, inclusiv la livrarea prin aplicații/curieri, potrivit unui proiect de lege promulgat acum de președintele Iohannis.

Proiectul, adoptat luna trecută de Parlament și inițiat de liderul PSD și actual premier, Marcel Ciolacu, preia prevederile unui proiect de ordin al ANPC și introduce noi reguli ce vor trebui respectate de magazinele și restaurantele care comercializează astfel de produse, inclusiv prin aplicații de livrare la domiciliu.

Conform noii legi, alimentele noi sunt viermele galben de fainã, larvele gândacului de făinã, pulbere parțial degresată de greier de casă și lăcusta calătoare.

Regulile pentru magazine

– Produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, vor fi prezentate în suprafețele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu sunt/nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.

- Reclamă -

– Pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a le da acestora posibilitatea să afle informaţii clare și complete cu privire la produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piata ca alimente noi, operatorii economici au obligația de a afișa, la loc vizibil, ușor accesibil, lângă standul separat menționat, informația ca produsele alimentare sunt/conțin specii de insecte.

– Afişarea informaţiei va fi realizată prin grija operatorului economic, pe suport sau panou, într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului, conform modelului de mai jos.

Vezi și Senat: utilizarea insectelor în produsele alimentare trebuie specificată explicit

Suportul sau panoul pe care se face afişarea trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori, indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, cu font Times New Roman – font size 20.

Regulile pentru restaurante și la livrare

– Indicarea informaţiilor privind produsul finit/mâncării furnizat/e de unităţile de restauraţie colective, care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piata ca alimente noi, se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mâncări sau, în cazul comercializării la distanţă, înainte de finalizarea comenzii.

– Informaţiile prevăzute trebuie să fie scrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, care nu pot fi şterse şi nu trebuie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau meniu.

– Dacă produsele finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiaşi unităţi, aceste informaţii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.

– Pentru produsul finit/mâncarea furnizat/ă de unităţile de restauraţie colective oferit/ă spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanţă, informaţiile figurează pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, precum şi în orice material publicitar.

În urma observațiilor Consiliului Legislativ, în proiect au fost inserate prevederi din regulamentele europene privind autorizarea alimentelor noi, respectiv a celor care sunt sau conțin insecte.

Se interzice operatorilor economici utilizarea pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate in prepararea produselor preväzute în Registrul National al Produselor Traditionale și Registrul National al Retetelor Consacrate.

Se interzice prepararea și comercializarea produselor sub denumirea utilizatã inițial, dacã acestea au printre ingrediente alimentele noi autorizate, respectiv cele care sunt sau conțin insecte.

Nerespectarea noilor norme, în cazul în care vor fi adoptate și de către deputați, va fi sancționată cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.