Pungile de plastic și deșeurile din cauciuc sunt transformate în ulei industrial la Tulcea

3
deseuri plastic
baloți deșeuri plastic
- Reclamă -

La câțiva kilometri de orașul Tulcea, într-o fostă stațiune de cercetare a cartofului, pungile de plastic și deșeurile din cauciuc sunt transformate în ulei  folosit în industrie.

 

 

reactor fabrica descompunere plastic
reactor fabrica descompunere plastic

De la idee, la realizarea efectivă a fabricii, s-au folosit bani europeni, mai exact un milion de euro, explică reprezentanții Madona Impex SRL pentru Digi24.

„După ce este procesat, adus în parametri, aditivat, plasticul este transformat într-un ulei decofrant, care este folosit în construcții. Acesta este reactorul principal în care se introduc baloții de plastic. Este alimentat reactorul, este închis, ne asiguram că totul este închis ermetic, să nu intre aer în timpul procesului, acesta e un lucru foarte important, după care sunt pornite arzătoarele și el începe treptat-treptat să se încălzească. Pe măsură ce plasticul dinăuntru începe să se încălzească, el începe să se descompună, să se ducă înapoi în starea lui inițială de petrol, de zona asta de produse petroliere. În același timp, în urma descompunerii, se mai obține un gaz de sinteză care ne ajută să autosusținem și scutește în același timp de combustibilul pe care noi ar trebui să-l folosim pentru încălzire. E un proces foarte interesant, care se autosusține, asta e important”, explică reprezentanții fabricii.

Vezi și Bacterie care poate descompune plasticul – descoperită în Germania

reactoer descompunere plastic

- Reclamă -

Unde se folosește uleiul industrial – „Decofrant+“

Uleiul obținut este folosit de firmele care activează în zona construcțiilor, de cei care au activități de turnare a betoanelor. Produsul se numește „Decofrant+“ şi are o mare căutare în construcții.

„Mai avem câțiva colaboratori care lucrează în zona de fabricare a pavelelor, a bolțarilor, care folosesc acest ulei în procesul lor tehnologic, pentru mentenanță, ungerea echipamentelor care intră în contact cu betonul”, explică aceștia.

Plasticul vine de la colectori autorizați

„Lucrăm cu colectori locali, care sunt autorizați, lucrăm și cu alte firme care colectează și în alte județe, îl aducem și după aceea îl procesăm” spun reprezentanții companiei.

Omul ”cu ideea” acestei afaceri a studiat Politehnica și de 5 ani încearcă să își pună ideea în practică. A reușit cu ajutorul banilor europeni, iar acum afacerea numără șapte angajați.

„Aici am început în urmă cu patru ani să dezvoltăm o idee de reciclare, mai exact o reciclare a deșeurilor din plastic și de cauciuc. Scopul: să obținem niște produse pe care să le putem valorifica. În momentul de față am reușit să implementăm un proiect prin ITI Delta Dunării în valoare de aproximativ un milion de euro. În acest proiect am achiziționat aceste echipamente care se observă, echipamente de producție care au rol de a trata deșeurile de plastic și de cauciuc. Noi efectiv în acest reactor principal introducem baloți de folie. Îi descompunem în absența oxigenului, la o temperatură destul de ridicată și obținem un ulei primar în urma primului proces al celulei. Îl tratăm în a doua instalație și îl aducem la parametrii de care avem noi nevoie pentru a obține produsele finite”, explică reprezentanții companiei.

Istorie recentă

Fabrica a început să funcționeze în luna noiembrie 2020 și are șase angajați. la momentul respectiv avea o capacitate totală de producţie de 10 tone de ulei industrial pe zi, iar parafina, un produs secundar, poate fi folosit la producerea de lumânări.

Business-ul a necesitat un buget total de un milion de euro, din care 30% investiția companiei, iar diferența acoperită din fonduri europene.

Cea mai mare problemă în derularea investiţiei a fost obţinerea autorizaţiei de mediu, în contextul în care investiţia este una inedită pentru România.

„Este o activitate nouă şi nu sunt foarte multe informaţii despre proces”. Sunt multe lucruri pe care le învață din mers, spun reprezentanții reciclatorului.

Aceștia au menţionat că echipamentele din hala de lângă municipiul Tulcea sunt cumpărate din România şi că în ţară mai există instalaţii similare, care însă nu finalizează procesul cu rafinare.

 

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] La câțiva kilometri de orașul Tulcea, într-o fostă stațiune de cercetare a cartofului, pungile de plastic și deșeurile din cauciuc sunt transformate în ulei  folosit în industrie.     De la idee, la realizarea efectivă a fabricii, s-au folosit bani europeni, mai exact un milion… Cititi mai multe aici: Pungile de plastic și deșeurile din cauciuc sunt transformate în ulei industrial la Tulcea […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.