Vedem pe întreaga planetă urmările încălzirii globale, auzim des ştiri despre niveluri uriaşe de poluare în marile capitale ale lumii (ex. Londra şi Paris), simţim zilnic cât de poluat este aerul, observăm pe haine şi pantofi, în case şi pe maşini cât de mult praf este în jurul nostru, suferim vara din lipsa de umbră şi iarna din cauza vânturilor puternice şi reci. Toate acestea au o legătură stânsă cu scăderea suprafeţelor de vegetaţie la nivel planetar.
Conform datelor ONU, încă din 2004, jumătate din populaţia planetei locuieşte în oraşe. În majoritatea acestora, pentru a se face loc clădirilor, străzilor şi parcărilor se reduc semnificativ zonele verzi.
Prezenţa vegetaţiei în oraşe are rolul de a ne proteja. Copacii, tufele şi florile din parcuri, din faţa clădirilor şi din aliniamentul stradal pot crea un climat sănătos dacă sunt plantate şi îngrijite conform unui plan care să asigure sustenabilitatea urbană.
Rolul vegetaţiei într-un oraş:
- ne asigură un aer curat şi oxigenat
- ne ferește de inundaţii, vânturi, valuri de căldură
- oferă un peisaj verde, relaxant de mare valoare estetică
- delimitează zone din oraş
- asigură adăpost şi hrană pentru numeroase specii de animale
- constituie bariere vizuale, fizice şi fonice
- asigură populaţiei un nivel ridicat de bunăstare fizică şi psihică
- previne eroziunea solului
- menţine apa în sol
- previne poluarea solului prin filtrarea apei ploilor
- asigură umbra şi ne protejază de razele UV
Zonele de vegetație oraș – îmbunătățesc starea generală de sănătate, gradul de interacţiune socială şi oportunitatea de reflecție
Numeroase studii au demonstrat cât de importantă este prezenţa vegetaţiei pentru viaţa oamenilor care locuiesc în oraşe, locuri în care s-a pierdut legătura cu natura. Influenţa pozitivă se răsfrânge asupra stării generale de sănătate, asupra gradului de interacţiune socială şi asupra oportunităţii de reflecţie (Psychological benefits of greenspace increase with biodiversity, Richard A. Fuller şi colaboratorii, 2007).
Proiectul BREATHE finanţat de Al şaptelea Program Cadru pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică al Comisiei Europene a urmărit 2623 elevi cu vârste între 7-10 ani şi modul de îmbunătăţire a memoriei şi atenţiei acestora în funcţie de prezenţa vegetaţiei în zona şcolii.
Cercetătorii au observat o îmbunătaţire a memoriei şi o reducere a lipsei de atenţie şi au explicat aceste rezultate prin calitatea îmbunătăţită a aerului, scăderea nivelul de zgomot şi creşterea activităţii fizice datorate prezenţei vegetaţiei.
Ce trebuie avut în vedere când se amenajează suprafețe de vegetație în orașe
Pentru a beneficia de toate aceste avantaje, speciile de plantele alese, numărul lor, locul de plantare, momentul de plantare şi modul de îngrijire trebuie să facă parte dintr-un plan bine pus la punct cu ajutorul specialiştilor.
Există specii adaptate zonei noastre geografice care favorizează şi dezvoltarea faunei locale. Acestea sunt cele care trebuie folosite în planurile de amenajare a zonelor verzi.
Se constată o tendinţă de utilizarea a unor specii exotice, ce constituie o noutate din punct de vedere estetic, dar care pe lângă faptul că sunt mai scumpe şi mai pretenţioase în îngrijire, nu aduc mari beneficii nici cetăţenilor nici animalelor din oraşe (insecte, păsări şi mamifere mici).
Pentru a avea o viaţă sănătoasă şi pentru a putea conserva biodiversitatea ţării noastre este necesar să înţelegem cât de importantă este vegetaţia în oraşele în care trăim.
Autor – Dana Canari, biolog
Surse foto: www.vito.be, www.andreearaicu.ro, www.pinterest.com, www.cargardens.co.uk