După vârful din anii 2012-2013, când numărul operatorilor cu activitate în domeniu depășea 15.000, interesul pentru agricultura ecologică pare să fi scăzut în ultimii ani. O dovadă în acest sens sunt și datele de la Ministerul Agriculturii: în 2015, existau 12.231 de operatori înregistrați, față de 14.470, în anul anterior, în timp ce suprafețele cultivate ecologic s-au redus de la 289.215 hectare, în 2014, până la circa 12.231 hectare, în 2015.
Scăderea a fost raportată la majoritatea culturilor, cu doar câteva excepții, cum este cazul cartofilor sau vița de vie, unde creșterile sunt însă foarte mici. Aparent inexplicabil, dacă ne gândim că există cerere pe piață, mai ales din străinătate, iar prețurile obținute sunt mai mari decât în cazul produselor convenționale.
Problemele sunt însă la subvenții pentru că agricultorii nici măcar nu știu ce sume primesc pe anul trecut, de exemplu. Nu mai spunem că unii n-au primit nici la acest moment decizia de plată, darmite sumele imense promise de Achim Irimescu.
La Valea Nucarilor nu se știe ce valoare are subvenția
Compania Natural Recolta din localitatea Valea Nucarilor, județul Tulcea, este prezentă în sectorul agriculturii ecologice de cinci ani. Cu toate că producția era certificată eco de mai mulți ani, agricultorii din Tulcea nu s-au înregistrat la APIA pentru a obține subvenția pentru producția eco decât abia pentru anul 2015.
Nu doar că nu au primit banii, dar nici măcar decizia de plată, spune cu năduf administratorul societății. Chiar și așa, continuă să meargă pe această nișă de piață, motivați fiind de prețurile mai bune obținute la cereale. Condiția este, însă, „să nu depinzi de nimeni, să ai tu tot ce îți trebuie și să faci tratamentele la timp”.
Fermierii români vor primi de la BCR finanțări de până la 90% din valoarea subvențiilor APIA
Natural Recolta cultivă circa 150 hectare de grâu și floarea soarelui în sistem ecologic, producțiile obținute fiind de 2,5-2,8 tone la grâu, în timp ce la floarea soarelui recolta este ceva mai mică, în condițiile în care nu se irigă. Cât despre prețuri, acestea ajung la 1,5 lei/kg la grâu și până la 2,8 lei/kg la floarea soarelui.
Ar putea obține ceva mai mult dacă ar avea spații de depozitare. În absența lor, însă, sunt nevoiți să vândă recolta direct din câmp. Din păcate, nu sunt singurii care procedează așa.