Lipsa forței de muncă calificate în agricultură, ca de altfel și în alte sectoare ale economiei, este o problemă cunoscută de toată lumea și nu de ieri de astăzi, în condițiile în care școlile profesionale au dispărut mai peste tot în țară. Problema este cu atât mai gravă cu cât fermierii cumpără tehnologie de ultimă oră și nu găsesc specialiști care să știe să lucreze cu echipamente moderne.
Tocmai de aceea merită salutată inițiativa celor de la Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR) care vor să reînvie în România o meserie destul de căutată cu ceva ani în urmă, aceea de mecanic auto. O profesie de pe urma căreia se poate câștiga bine, mai ales în fermele mari. Și dăm doar un exemplu: la Arad, la CAI Curtici, salariul ajunge chiar și la 14.000 de lei pe lună, în cazul tractoriștilor care au pe mână utilaje performante.
„Pentru APIMAR, după părerea mea, cel mai important lucru acum este sa înființăm o clasă de mecanici agricoli în colegiul Veceslav Harnaj din București, colegiu care lucrează în sistem profesional dual. Sper ca în toamnă să avem o primă clasă. Nu doar noi avem nevoie, ci toată agricultura de oameni care sa fie instruiți bine și să aibă o educație bună. O să avem grijă să fie educați bine”, a anunțat în urmă cu câteva zile la un eveniment dedicat agriculturii Monika Puiu, preşedintele APIMAR.
Citește și: Care sunt cele mai întâlnite greșeli la realizarea proiectelor pe bani europeni
Printre fermierii care s-au plans de dificultatea de a găsi tractoriști se numără și Alexandru Baciu din Călărași. El spune că deorece nu găsește oameni cu pregătire, a ajuns să ia oameni cu patru clase pe care îi pune pe utilaje de 10 miliarde (n.red- lei vechi).
Așa că nici nu se mai miră că în trei luni mașinile se strică…Iar astfel de exemple sunt peste tot.
Sursă foto: www.kidsnews.ro