Canabisul, o afacere de sute de milioane de euro pentru agricultori, blocat de Guvern

2
- Reclamă -

Sunt deja zeci de țări europene unde canabisul este considerat – în mod legal – tratament în anumite boli. Mai mult, Olanda și, peste ocean, câteva state americane au legalizat deja consumul de canabis chiar și în scop recreativ.

Legea consumului de canabis a trecut deja de Senat, iar inițiatorii au făcut acest lucru în mod tacit.

Vezi și Canabisul a trecut de Senat, tacit!

Țările europene unde a fost legalizat consumul de medicamente care conțin canabis sau au dezincriminat consumul de canabis și marijuana, au pus diferite condiții. Legislația diferă de la un stat la altul, dar aceste țări sunt Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Elveția, Grecia, Cehia, Cipru, Malta, Portugalia.

Ce înseamnă asta pentru respectivele state?

Legalizarea consumului, deci și a producției de canabis înseamnă în mod automat o nouă nișă de piață, salarii și taxe la stat plătite de contribuabili.

Mai înseamnă, poate mai important, scoaterea la suprafață a unei activități infracționale extrem de nocive. Albirea și taxarea unei industrii asociate crimei organizate înseamnă protejarea cetățeanului.

- Reclamă -

În ceea ce privește temerea că vor exista cazuri de supradoză, aceasta este aproape inexistentă la canabis, in plus un consum exagerat de canabis nu conduce la fapte de violență așa cum se întâmplă în cazul alcoolului.

Dar, de ce guvernele României nu se uită serios la această problemă?

„Fenomenul drogurilor se constituie într-o amenințare la adresa securității, democrației, bunei guvernări și a statului de drept, slăbind bazele dezvoltării durabile, sistemele juridice, stabilitatea politică și instituțiile economice și democratice prin repercusiunile negative pe care le are asupra sănătății publice, siguranței și bunăstării întregii omeniri”, se arată în documentul transmis de Executiv.

Guvernul invocă un decret din anul 1973 și o lege din 1992 privind aderarea României la convențiile internaționale potrivit cărora canabisul este inclus în categoria drogurilor. Executivul arată că adoptarea legii ar încălca prevederile decretului din 1973 și ale legii din 2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope. Legea din 2005 conține o listă a acestor plante, iar canabisul este trecut în lista stupefiantelor.

Mai mult, guvernul spune că medicamentele cu canabis nu sunt considerate medicamente:

”Dorim să atenționăm cu privire la faptul că această terapie este fără statut de medicament, fără viză curativă, ci doar adjuvantă în tratamentul unor afecțiuni pentru care există medicamente ce dețin autorizații de punere pe piață cu studii de siguranță pentru pacient și eficacitate terapeutică și care se adresează tuturor afecțiunilor/simptomelor cărora se consideră că se adresează produsele cu canabis, ale căror evidențe științifice sunt reduse”, susține Guvernul.

Ce au vrut inițiatorii legii care vrea legalizarea consumului de canabis în scop medicinal

„Prezenta propunere de completare a legislației existente în materie se întemeiază pe concluziile cercetărilor științifice în domeniul utilizării canabisului în scop medical, potrivit cărora există dovezi concludente și substanțiale privind efectele terapeutice ale utilizării canabisului în domeniul medical; astfel, prin utilizarea substanțelor și preparatelor pe bază de de canabis, se pot trata durerile cronice la adulți, pot fi ameliorate stările de greață și vomă provocate de chimioterapie și, totodată, pot fi ameliorate simptomele spasticității în cazul pacienților cu sleroză multiplă. De asemenea, la nivel mondial, există dovezi care demonstrează că planta de canabis sau canabinoidele ar putea fi eficace pentru creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate asociate cu HIV/SIDA, atenuând simptomele tulburărilor mintale cum ar fi psihoza și sindromul Tourette și simptomele epilepsiei, dar și ale bolii Alzheimer, artritei, astmului, cancerului, bolii Crohn și glaucomului, contribuind, totodată, la reducerea riscului de diabet și obezitate și la atenuarea durerilor menstruale”, susțin inițiatorii proiectului de lege.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Sunt deja zeci de țări europene unde canabisul este considerat – în mod legal – tratament în anumite boli. Mai mult, Olanda și, peste ocean, câteva state americane au legalizat deja consumul de canabis chiar și în scop recreativ. Legea consumului de canabis a trecut… Cititi mai multe aici: Canabisul, o afacere de sute de milioane de euro pentru agricultori, blocat de Guvern […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.