Uniunea Europeană are nevoie de „mai multă și nu mai puțină” aprovizionare de la Kiev, potrivit producătorilor de alimente care utilizează zahăr, precum Coca-Cola, Barilla și Lactalis – o declarație care contrazice direct cererile cultivatorilor de sfeclă de zahăr din UE, în timp ce fermierii români blochează granițele în semn de protest față de creșterea importurilor agricole ucrainene, scrie Euractiv.
În același timp, Comisia Europeană se străduiește să găsească un compromis pentru a extinde beneficiile comerciale pentru Ucraina.
„Comitetul Utilizatorilor Europeni de Zahăr este șocat să vadă apeluri pentru blocarea importurilor de zahăr din Ucraina”, se arată într-o declarație a CIUS, o asociație care reprezintă utilizatorii de zahăr din sectorul alimentar și al băuturilor, care reacționează la solicitarea agricultorilor de a limita afluxul de produse de bază din Ucraina.
Comisia ia în considerare prelungirea cu încă un an a liberalizării importurilor de la Kiev, după ce aceasta expiră la 5 iunie 2024, au declarat surse din UE.
Discuțiile sunt în curs de desfășurare, potrivit Euractiv, pe fondul unor puncte de vedere divergente între comerț și serviciile agricole. Dar obiectivul este de a adopta o propunere în scurt timp. „UE are un deficit structural de zahăr”, continuă declarația CIUS, întrucât industria are nevoie de „mai mult zahăr din Ucraina (și din Europa și din alte surse durabile) – nu mai puțin!” și de „certitudinea că Ucraina va rămâne deschisă ca sursă de aprovizionare pe termen lung, deoarece sursele alternative sunt atât de limitate”.
Potrivit datelor Comisiei privind piața agricolă, importurile de zahăr din Ucraina au crescut de la 40.172 de tone în 2021/22 la 406.777 de tone în 2022/23. Acest lucru i-a împins pe cultivatorii europeni de sfeclă de zahăr să se alăture asociațiilor de fermieri COPA și COGECA și altor producători de alimente și să ceară comisarului pentru agricultură Janusz Wojciechowski să impună restricții privind afluxul de produse agricole din Ucraina.
Însă producătorii europeni de produse de panificație, ciocolată, produse de cofetărie, băuturi răcoritoare, conserve de fructe și gemuri sugerează că această creștere a importurilor este necesară „pentru a reduce deficitul de zahăr al UE” și „pentru a oferi industriei alimentare din UE capacitatea și încrederea necesare pentru a crește exporturile cu valoare adăugată mare, contribuind astfel la creșterea economică a UE”.
Potrivit celei mai recente fotografii a pieței UE realizate de Comisie, „se preconizează că balanța mondială a zahărului pentru 2023/24 va fi deficitară pentru al patrulea an consecutiv, din cauza producției mai scăzute din India și Thailanda, principalii producători, în principal din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile cauzate de El Niño”.
Controversa din lanțul de aprovizionare cu zahăr are loc în condițiile în care Comisia se străduiește să găsească o soluție echilibrată pentru afluxul de alimente și bunuri ucrainene pe piața UE, care împinge în jos remunerația agricultorilor din țările din prima linie – Ungaria, Polonia, Slovacia, Bulgaria și România.
Luni, vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, s-a întâlnit cu miniștrii polonezi, angajându-se să fie „atent la preocupările agricultorilor polonezi în legătură cu importurile de produse agroalimentare din Ucraina”.
Fermierii polonezi și-au reluat și apoi suspendat blocajele la frontiera cu Ucraina la începutul anului. Spre deosebire de aceștia, fermierii români au făcut front comun cu șoferii de camion, preluând ștafeta protestelor de la graniță.