Atenţie, fermieri! O să bată detectivul particular la uşă…

0
- Reclamă -

Alianţa Industriei seminţelor din România anunţă un proiect unic pe piaţă locală: a început colaborarea cu un cabinet de detectivi particulari pentru a descoperi seminţele contrafăcute din piaţa locală.

Este ştiut faptul că în ultimii ani, contrafacerea seminţelor a devenit un adevărat fenomen pe piaţa locală, foarte mulţi fermieri plângându-se că au cumpărat marfă de proastă calitate de la anumiţi distribuitori. Este vorba de agricultorii care folosesc seminţe de calitate, în general, ca să nu mai vorbim şi de faptul că în România există fermieri care încă mai folosesc sămânţa din pătul.

Începând de anul acesta – și vreau să anunț public – AISR a demarat deja și avem primele rezulate pe lunile octombrie și noiembrie cu un proiect cu un cabinet de detectivi particulari prin care vom încerca să descoperim contrafacerile de semințe; acoperim absolut toată țara. Vă veți trezi, la un moment dat, cu detectivi ca vă vor spune să nu luați de la anumiți furnizori căci semințele sunt false”, a declarat Antonia Ivașcu în cadrul unui eveniment de bilanț al AISR, organizaţie care a împlinit cinci ani de la înfiinţare.

 Decizia AISR a fost bine primită de către fermieri, care au înregistrat pagube importante din cauza seminţelor contrafăcute. Chiar şi liderul LAPAR, Laurenţiu Baciu, a avut parte de o astfel de experienţă neplăcută.

VEZI SI: Fermierii români redescoperă cultura de soia. Producţie record, în 2017

Nu știu dacă sunteți într-adevăr dumneavoastră, producătorii (n.r. – de semințe), cei vinovați, că este posibil să fie distribuitorii. Aveți rețeaua aceasta în care nu știu dacă la fermier ajung informațiile cele mai corecte. Chiar dacă dumneavoastră sunteți de cea mai bună credință, gândiți-vă că aceia care vă distribuie marfa sunt interesați să scape de ea ca să-și ia banii. (…) Nu aș vrea să se mai întâmple (…) ca anul acesta când am obținut o densitate de 44.000 de plante cu o germinație anunțată de 90, iar lucrurile în teren au stat altfel. În jurul acelei parcele am avut «n» martori care mi-au demonstrat că pe aceeași structură, pe același teren, cu aceleași lucrări, cu totul identic, într-un fel stau lucrurile aici și într-un altul mai încolo. N-aș vrea acum să fac acuzații că acele certificate de calitate ar fi fost «cumpărate», dar nici nu este posibil așa ceva. Toată tehnologia am aplicat-o pentru o densitate de 70.000 de plante la hectar; am avut însă aproape jumătate”, a declarat Laurențiu Baciu, prezent la eveniment, fără să specifice numele distribuitorului de la care şi-a procurat seminţele.

El s-a plâns şi de un dublu standard la seminţe de care au parte fermierii din Estul Europei, aşa cum se întâmplă şi la alimente, dar şi de preţul mare al seminţelor, care au ajuns să acopere undeva la 30% din costurile femierilor.

- Reclamă -

AISR are ca misiune promovarea și susţinerea utilizării semințelor certificate de către agricultori, în scopul creșterii producției agricole în România. Alianţa reuneşte companii de prestigiu din domeniul cercetării, ameliorării, producerii şi comercializării seminţelor cu genetică superioară. Membrii AISR acoperă circa 80% din piaţa de seminţe.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.