Gripa aviară se răspândește şi mai mult în regiunea Antarcticii

0
- Reclamă -

Este posibil ca gripa aviară să se răspândească şi mai mult în regiunea Antarcticii, unde va provoca pagube imense în rândul vieţuitoarelor sălbatice, potrivit experţilor în această boală extrem de contagioasă, care a ucis sute de milioane de păsări la nivel mondial în ultimii ani, informează Reuters.

 

Răspândirea gripei aviare înalt patogene (HPAI), numită în mod obişnuit gripă aviară, în îndepărtata regiune sudică a planetei noastre a generat îngrijorări pentru populaţiile izolate de specii, inclusiv pinguini şi foci, care nu au fost niciodată expuse la acest virus.

Tulpina H5 a virusului a fost detectată în regiune pe 8 octombrie la un exemplar de skua brun de pe Insula Bird, care face parte din Teritoriul britanic de peste mări al Georgiei de Sud şi al Insulelor Sandwich de Sud, potrivit unui raport al OFFLU, care reuneşte experţi de la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) şi de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Aproximativ în aceeaşi perioadă, virusul a fost detectat la fulmari şi albatroşi în apropiere de Insulele Falkland.

„Este probabil ca virusul HPAI H5 să se răspândească în continuare în rândul faunei din Antarctica, putând infecta cele 48 de specii de păsări şi 26 de specii de mamifere marine care locuiesc în această regiune”, a precizat OFFLU în raportul său de joi.

- Reclamă -

„Impactul negativ al HPAI H5 asupra faunei din Antarctica ar putea fi imens, deoarece prezenţa sa în colonii dense de până la mii de pinipede (foci) şi sute de mii de păsări facilitează transmiterea virusului şi poate duce la o mortalitate ridicată”, au adăugat autorii raportului.

Elefanţii-de-mare din Georgia de Sud ar fi putut fi infectaţi de focile migratoare din America de Sud, unde exemplare ale acestei speciei au murit în masă, precizează raportul OFFLU. Elefanţii-de-mare infectaţi ar putea transporta virusul în insulele vecine şi, mai la sud, în Peninsula Antarctică.

„Dacă virusul HPAI H5 finalizează etapa de răspândire sugerată mai sus, este probabil ca virusul să se răspândească în continuare în regiunea Antarcticii, având în vedere numeroasele specii de păsări şi mamifere care sunt probabil susceptibile la infecţie”, se arată în acelaşi raport.

Moldova, al treilea cel mai mare exportator de prune la nivel mondial

Gripa aviară din Antarctica ameninţă în special specia pinguinilor imperiali, considerată în pericol de dispariţie. Dacă virusul ar pătrunde într-o colonie de pinguini imperiali, el s-ar putea răspândi la întreaga populaţie, au precizat reprezentanţii OFFLU.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.