Importurile de produse agricole din Ucraina au crescut cu peste 22% în 2022

1
prețuri-cereale-agrogo-grâu-cerealelor
cereale
- Reclamă -

În prima jumătate a acestui an, România a cumpărat din Ucraina cantități neobișnuit de mari de semințe de floarea-soarelui, dar și ulei și porumb. Războiul criminal al lui Vladimir Putin a schimbat complet fluxurile de produse agricole din și către Ucraina, iar importurile în către România au depășit 22 de procente în 2022.

În plin război și aproape deconectată din punct de vedere comercial de restul Europei, Ucraina a găsit în România un debușeu pentru marfa sa de toate tipurile, dar mai ales pentru produsele sale alimentare care fie au rămas în țară fie au fost exportate mai departe. În perioada februarie-iulie 2022, importurile de mărfuri din statul vecin au crescut față de perioada similară a anului trecut cu peste 22,6%, ajungând la 810,9 milioane de euro. Exporturile au crescut însă și mai mult, cu 33%, până la o valoare de 524,3milioane de euro, astfel că s-a ajuns la un deficit comercial de 286,6 milioane de euro, cu 0,4% peste cel din 2021.

Importurile de floarea-soarelui și ulei au crescut de 911 și respectiv 163 de ori

Diferențe și mai mari apar însă în ceea ce privește categoriile de produsele importate.

Astfel, de la izbucnirea războiului (februarie 2022) și până în iulie (ultimele date disponibile), semințele de floarea-soarelui au devenit din punct de vedere valoric cel mai importat produs din Ucraina, potrivit unei analize Economica pe baza datelor Institutului Național de Statistică. În perioada analizată, România a cumpărat din statul vecin 151,8 mii de tone de semințe de floarea soarelui ( adică 46,7% din cantitatea totală de floarea-soarelui importată), în valoare de peste 102 milioane de euro, față de 166,6 tone în valoare de 254.100 euro cu un an în urmă. Este o creștere de 911 ori.

Vezi și UE importă mai multe alimente decât exportă

Exporturile către Ucraina au fost însă pe un trend ascendent, dar nu așa abrupt, cu livrări de 732,4 tone, față de 576 tone cu un an în urmă. Au crescut însă cu 58,8% exporturile de floarea-soarelui către toate destinațiile, ceea ce nu exclude posibilitatea ca o parte din mărfurile din Ucraina să fi fost, de fapt, în tranzit.

- Reclamă -

Cantități însemnate au rămas însă pe teritoriul românesc: exporturile totale de semințe de floarea-soarelui au fost de numai 496.300 de tone în valoare de 449 milioane de euro, în timp ce importurile din Ucraina au totalizat 151.800 tone. Cel mai mult am exportat în Olanda (153.520 tone) și Germania (24.200 de tone). Aceasta în condițiile în care producția de floarea-soarelui a României, în 2021, a fost una buna, de 2,8 milioane de tone, România fiind și cel mai mare producător european.

România a exportat cu aproape 50% mai mult ulei

Cât despre uleiul de floarea-soarelui, datele statistice indică faptul că România s-a aprovizionat în cantități foarte mari din această țară, situația fiind neobișnuită față de anul anterior când Ucraina nu era furnizor de ulei pentru noi. În 2022, am adus din statul vecin 15,5 mii de tone de ulei, în valoare de 26,6 milioane de euro, față de numai 95,3 tone în valoare de 92.000 de euro ( creștere de peste 163 de ori), în perioada similară a anului trecut. Exporturile către Ucraina sunt zero atât anul acesta cât și anul trecut, însă exporturile totale de ulei au crescut cu aproximativ 46,4%, până la peste 44.260 de tone în valoare de 80,6 milioane de euro.

În acest caz, se poate pesupune așadar că o parte din uleiul cumpărat din Ucraina a ajuns, într-un final, pe alte piețe. Din datele INS, cele mai mari cantități de ulei de floarea-soarelui au fost exportate către Bulgaria, Polonia, Ungaria.

Citește și Prețurile alimentelor continuă să crească / Vezi cu cât s-a scumpit zahărul, uleiul sau pâinea

O altă surpriză în balanța comercială a României cu Ucraina este și porumbul. Este al treilea cel mai importat produs ucranean după război, având o creștere volumică de 962 de ori față de perioada similară a anuli trecut. În perioada analizată, importurile de porumb au totalizat 177,9 mii de tone în valoare de 48,4 milioane de euro. Cantitatea exportată anul acesta a fost însă de numai 760 de tone.

Motivul importurilor din Ucraina, spun analiștii, constă în prețul mai mic al mărfii ucrainene, în contextul în care în România, ca și în restul UE, costurile de producție din industria alimentară au sunt la cele mai înalte cote.

Industriile afectate de importuri mai mici

Dacă analizăm însă categoriile de produse care ajungeau în România din Ucraina în mod tradițional, se pot observa și acele industrii care au suferit cel mai mult din cauza penuriei de marfă în piață.

Anul acesta, spre exemplu, importurile de fire, cabluri și conductoare au scăzut cu peste 34,5% față de perioada similară a anului trecut, până la 2.900 de tone în valoare de 63,9 milioane de euro. Aceasta în contextul în care aceste fire au fost cea mai importată marfă în 2021, în funcșie de valoare ( 4.460 tone de cabluri în valoare de 102,5 milioane de euro).

Situația este similară și în cazul minereurilor de fier, cantitățile imporrtate din Ucraina scăzând cu 49,8%, uleiuri brute din petrol care nu s-au mai importat aproape deloc ( 24 de tone în 2022 vs 277.351 tone în 2021)sau produse laminate plate (5.900 tone vs 45.840 tone).

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] În prima jumătate a acestui an, România a cumpărat din Ucraina cantități neobișnuit de mari de semințe de floarea-soarelui, dar și ulei și porumb. Războiul criminal al lui Vladimir Putin a schimbat complet fluxurile de produse agricole din și către Ucraina, iar importurile în către… Cititi mai multe aici: Importurile de produse agricole din Ucraina au crescut cu peste 22% în 2022 […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.