Laptele de măgăriță un ”aur” alb pentru fermieri

2
- Reclamă -

Laptele de măgăriță pare aurul lab al fermierilor din Europa, dar și ai celor din România. Laptele de măgăriță este recunoscut pentru proprietățile sale terapeutice, considerat de unii un ”panaceu” și cel mai apropiat ca gust și consistență de laptele matern, a devenit o afacere în ascensiune în România.

Fiecare dintre crescătorii acestor animale înceracă să ofere clienților, pe lângă ”produsul-minune”, și ceva specific.

Crescătorii de măgari susțin că aceste animale sunt extrem de inteligente, afectuoase, curajoase și puternice, chiar dacă și-au făcut o reputație de ființe extrem de încăpățânate, iar apelativul „măgar” nu ar părea să prevestească nimic bun, în viziunea umană. Ei spun, însă, că cei care cunosc măgărușii știu că această încăpățânare provine doar dintr-un puternic instinct de apărare față de abuzuri, iar eticheta negativă care li s-a pus ar putea proveni din frica egoului uman în fața inteligenței și a iubirii manifestate de aceste ființe.

Unul dintre crescătorii de măgărițe din România este Gabriel Mihaly, din județul Arad, specializat în salinoterapie. El sune că, din iubire față de mediul înconjurător, a decis să onoreze mama-natură prin înființarea unei ferme ecologice de măgărițe.

„Sunt terapeut de 7 ani, timp în care am încercat să aduc în Arad tot ce am considerat eu că am învățat în peste 5 ani de căutări în a mă regăsi pe mine însumi. După o viață de management și de afaceri am înțeles că nu doar asta contează, ci și natura, lucrurile naturiste și terapiile complementare au rolul lor. Astfel, m-am apropiat de aceste idei. Am învățat la Facultatea de Agronomie din Budapesta, unde am avut un curs de 2 ani în care am învățat biodinamică agricolă, care pot să spun că mi-a schimbat viața, mi-a schimbat percepția în ceea ce privește universul nostru, am înțeles ce importanță are legătura noastră cu natura. Noi, din păcate, uităm că facem parte din natură și am vrea ca natura să acționeze așa cum ne-am dori noi, când de fapt ea ne ajută și ne vine în ajutor. Dar trebuie și noi să înțelegem în acest sens. În căutările mele am devenit terapeut în salinoterapie. Acum sunt reprezentantul Salinei Praid în zona noastră, în Arad. Am conceput și am realizat o salină artificială, eu zic că e una dintre cele mai frumoase și mai bune din țară. Ne ocupăm cu tratarea problemelor respiratorii, de alergii și de și de tot felul de probleme de genul acesta și de imunitate. Această apropiere de natură m-a ajutat să deschid o fermă de măgăruși”, a declarat Gabriel Mihaly.

Vezi și Prețul laptelui scade cu 20% la raftul magazinelor

Terapeutul a achiziționat un teren în apropiere de orașul Arad și l-a populat cu zece măgărițe, a căror număr a crescut constant în ultimii ani, iar în scurt timp măgărușii de aici au devenit atracția zonei.

- Reclamă -

„Iubirea m-a ghidat pe mine în zona Aradului și am găsit un teren de 10 hectare pe malul Mureșului, efectiv în albia Mureșului, într-o zonă de mediu protejată, o zonă cu pădure, nu departe de Arad, unde încercăm să realizăm o zonă de recreere pentru adulți și copii, cu ajutorul produselor ecologice, crescute și cultivate de noi și cu ajutorul turmei de măgărițe și măgăruși. Aici colectăm laptele de măgăriță și îl comercializăm. Facem și produse de lapte, dar mereu avem grupuri de copii și de adulți care vin să mângâie aceste animale extraordinare, pentru că este o terapie adevărată. Nu știu cine m-a ghidat pe mine să mă ocup cu aceste animale sacre, dar îi mulțumesc din suflet, pentru că nu pot să mă apropii de măgărușii mei și să nu simt acea adorație, acea iubire pe care o degajă aceste animale. E o iubire maternă. Aceste animale au niște caracteristici extraordinare și am putea învăța multe de la ele. Am început cu 10 măgărușe și repede am ne-am dat seama că piața cere mai mult. La ora actuală avem peste 30 de măgăruși, mici și mari”, a spus Gabriel Mihaly.

Animalele, ne spune crescătorul, sunt mereu pe o pășune unde nu le deranjează nimeni, beau apă curată, au aer curat și beneficiază de hrană ecologică.

„Încercăm să ajutăm natura și scopul nostru este să realizăm o colaborare între natură, om și animal. Ne ocupăm doar de un an cu laptele de măgăriță și sunt foarte mândru de ferma noastră. Acest lapte de măgăriță este un panaceu, este foarte, foarte bun din punct de vedere terapeutic, fiindcă ajută la oamenii cu probleme respiratorii, cu probleme de gât, gripă și alte numeroase afecțiuni respiratorii. Laptele nostru are un succes extraordinar mai ales în rândul copiilor, dar și al adulților, și tot mai mulți înțeleg că mai bine consumă ceva natural decât să aleagă calea medicamentelor. Laptele de măgăriță are și un gust foarte special care place copiilor, pentru că este 97% lapte de mamă, prin gust se aseamănă cu laptele de mamă, are foarte puțină lactoză și aproape deloc grăsime. Și atunci este tolerat de absolut oricine care are intoleranță la lactoză și ajută în orice alte probleme, reface flora bacteriană, flora intestinală, pentru doamne este extraordinar de bun pentru piele, iar doamnele știu asta, la fel ca în legenda Cleopatrei. Așa că noi producem și săpun cu lapte de măgăriță, încercăm să ne folosim de acest panaceu cât mai mult posibil”, a relatat crescătorul.

O măgăriță produce în jur de jumătate de litru pe zi de lapte pe zi care poate fi colectat doar în anumite condiții.

„Putem colecta laptele doar dacă mama și puiul stau împreună. Apoi separăm puiul de mamă cam la 4-6 ore pe zi și colectăm doar cantitatea care se adună în uger. Vă dați seama că o jumătate de litru nu este mult, dar noi îl adunăm cu grijă și dacă avem mai multe animale, adunăm o cantitate mai mare. La ora actuală vindem la 100 lei litrul de lapte. În perioada de vară e o cerere mai mică, dar în perioada de iarnă am observat că cererea este mult mai mare, probabil atunci e nevoie. Cei care înțeleg aceste cure știu ce să facă cu laptele nostru și de aceea în perioada de iarnă este o cerere mai mare. Noi am rămas, deocamdată, la 100 lei litrul ca să fim în ajutorul și celor care pot și a celor care au mai puțin din punct de vedere financiar. Ideea este că încercăm să păstrăm un echilibru între preț, calitate și costurile noastre zilnice”, a subliniat Gabriel Mihaly.

Măgărușii familiei terapeutului au început să atragă tot mai multă lume, în special copii, care nu se pot abține să nu-i mângâie.

„Începem să avem destulă experiență cu grupuri de copiii sau copii cu adulți. Sunt familii care ne vizitează. Indiferent de dispoziția pe care o au oamenii, am observat că atunci când se apropie de un măgăruș, toți sunt doar zâmbete și fericire și asta ne insuflă o energie puternică să mergem mai departe. În străinătate este foarte cunoscută terapia cu animale și eu, cu atât mai mult, îi apreciez pe cei care chiar se ocupă cu aceste terapii și o fac organizat. Cred că în scurt timp vom organiza și noi grupuri de terapii cu animalele, pentru că e ceva ce merită experimentat”, a relatat Mihaly.

Terapeutul a mai spus că măgărușii sunt foarte rustici, trăiesc mai mult pe pășune și că în afară de apă și hrană nu au alte nevoi.

„Când sunt temperaturi extreme sau vreme potrivnică, au un adăpost în care se refugiază. Noi le oferim mereu un supliment de cereale și un complex de cereale produse de noi, ecologice. La noi totul este ecologic și încercăm să ne menținem în filosofia asta”, a arătat fermierul.

Având deja câțiva ani petrecuți printre măgărușii săi, Gabriel Mihaly își dorește să demonteze complet mitul potrivit căruia a fi „măgar” implică obligatoriu ceva negativ, fiindcă experiența i-a demonstrat că aceste animale, pe lângă faptul că le consideră sacre, sunt extrem de nobile și pline de iubire.

„Toți am crescut de copii cu aceste povești cu măgarul care are urechea mare, iar cuvântul măgar ne inspira o calitate negativă. Sunt doar idei preconcepute. De când am început să lucrez cu animalele astea, mi-am dat seama că e total eronat cuvântul pe care noi îl cunoaștem, pentru că este exact pe dos. Este cel mai inteligent animal pe care l-am cunoscut dintre toate animalele de companie sau animalele de pe lângă casă. Este extraordinar de docil și dacă îl înveți o dată sau de două ori ceva, a treia oară deja face singur. Cunosc foarte bine rutina zilnică, când mergem după lapte, când le separăm de pui și dacă întârziem câteva minute, se fac auziți, sunt revoltați și ne fac să înțelegem că am întârziat. Efectiv comunicăm, ei sunt buni comunicatori și măgărițele sunt niște mame extraordinare. Să știți că am putea să învățăm foarte multe de la ei. M-am întrebat de multe ori dacă nu cumva există o frică a oamenilor față de inteligența acestor animale. Și Biblia ne învață, iar Iisus apare în toate reprezentările însoțit de măgar. În plus, crucea pe care fiecare măgar o poartă pe spate este foarte vizibilă și este foarte specială. Și eu îmi pun întrebarea, cum au fost creați cu acest semn pe spatele lor și ce reprezintă? Cei care cunosc simbolistica și energia simbolurilor știu că nu este o întâmplare: măgarul este animalul de lângă noi care tot timpul apleacă capul și ne ajută. Totul e să nu-i cerem iuțeală și să execute totul repede”, a spus fermierul.

Acesta crede că omul gândește mai repede decât măgarul, însă măgarul aprofundează mai mult și are niște simțuri extraordinare, mult mai dezvoltate.

„Când pornesc, pornesc. Au ritmul lor și îl mențin foarte multă vreme, de asta era denumit un animal de povară. Tot timpul a fost în jurul omului ca și animal de povară și povara asta, ca și cuvânt, trebuie să o înțelegeți foarte bine, adică ne ia povara de pe umeri, nu doar încărcătura fizică. Și cred că în era asta tehnologică, a mecanizării, în care nu mai avem nevoie de animale, am uitat de aceste animale, de calul, de boul, de măgarul care ne-au ajutat atâția și atâția ani, nu știu dacă nu cumva, la un moment dat, ne vom întoarce la ele, văzând că energia e așa cum e. Poate, la un moment dat, vom ajunge să refolosim puterea lor și tot ceea ce ne pot oferi”, a conchis Gabriel Mihaly.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.