A lăsat jobul din multinațională pentru business-ul propriu cu lavandă. A meritat pe deplin

0
lavandă
- Reclamă -

În urmă cu aproape șapte ani, au înființat primele suprafețe cu lavandă la Bonțida, de altfel la acea vreme erau printre primii investitori în domeniu nu doar de la Cluj, ci și din țară. Au început cu 2.200 metri pătrați și multă pasiune, iar acum au ajuns la 1,2 hectare și se declară foarte mulțumiți de alegerea făcută.  O afacere de familie, de care se ocupă toată lumea de la Maria Șerpar, căreia i se spune Lola – de unde și numele business-ului Lavanda Lola –  Anca, fiica sa, pana la nepoțica și, bineînțeles, bărbații casei.

Acum, după șapte ani de la debutul activității, Anca a făcut pasul decisiv, a renunțat la jobul dintr-o multinațională pentru a se dedica sută la sută afacerii proprii. „A fost o decizie pentru mine și afacerea mea, sunt împăcată”, povestește Anca care este pasionată foarte mult de ceea ce face. Până la urmă, are și dreptate, pentru că „orice lucru făcut cu drag și suflet, mai devreme sau mai târziu, își arată roadele”.

Mult mai simplu să începi acum…

În 2010, când au pus bazele afacerii era cu mult mai greu să începi ceva în domeniu, spre deosebire de acum, spune Anca. În primul rând, nu existau aproape deloc informații, ca să nu mai vorbim de faptul că nu se găseau butași pe piața locală, – exista un singur producător de butași celebrul Ioan Iakob -iar prețul lor era mult mai mare. Au avut noroc că au ales o varietate care a rezistat bine la condițiile din România, dar care s-a și pretat la folosirea florilor în mai multe feluri- buchete, săculeți sau plante decorative. De altfel, către așa ceva ar trebui să se orienteze toți cei care vor să intre în domeniu, să-și aleagă specii care să le permită obținerea cât mai multor tipuri de produse.

Citește și: Hreanul- planta care la vechii greci valora cât greutatea sa în aur

 

Lavanda Lola, de exemplu, a ajuns în prezent undeva la 70 de specii- lavanda mov, argintie, galben, roz, albastră, cerneală. De altfel, așa este și posibil să iasă pe piață cu o gamă care include undeva la 20 de tipuri de produse, de la buchete de lavandă, lavandă la ghiveci, apă de lavandă, săpunuri, uleiuri esențiale, până la decorațiuni. Aproape  jumătate din producția de lavandă merge către distilare – există și o instalație construită în regie proprie-, ceea ce mărește rentabilitatea afacerii. Familia Șerpar nu vinde vrac, pentru că a reușit să gestioneze foarte bine producția, astfel încât să nu rămână nimic nevalorificat. Produsele sunt vândute în general prin târguri – nu există weekend care să n-o găsească pe doamna Maria în târg-, dar și pe internet. Cerere există și din afară, acum de exemplu, Anca poartă discuții cu un partener din Germania care vrea să-i vândă produsele pe Amazon. Deocamdată, însă, preferă să fie prezentă pe piața locală, unde există interes pentru produsele sale și oricum există destul loc…

Sfaturi pentru începători

Pentru cei care vor să cultive lavandă, Anca are și câteva sfaturi: Să realizeze analizele de sol, să fie foarte atenți la mărimea suprafaței cu care încep, ținând cont de faptul că trebuie făcute undeva la 7 lucrări pe an, iar costurile sunt destul de ridicate. La 1.000 mp, de exemplu, cheltuielile de la pregătirea terenului, până la achiziționarea și plantarea de butași ajung undeva la 3.000 lei. Nu în ultimul rând, trebuie aleasă foarte bine specia de lavandă, recomandabil fiind ca aceasta să aibă cât mai multe întrebuințări. Producție se poate obține încă din primul an, după care în anul doi se ajunge undeva la 2,5 tone, iar în anul trei la 5.7 tone/ha. Planta continuă să crească până în anul cinci, iar rotația culturii se face la 10-15 ani. Pe un hectar se pot pune 12.000-15.000 de plante. Cât despre venituri, faceți singuri socoteala: de la 1.000 de butași se obține 3.000 buchete, pe care poți să obții 10.000-15.000 de lei. Trebuie doar să știi cum și unde să le vinzi…

- Reclamă -

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.