Despre potpourri sau cum să folosești ce ai prin grădină ca să-ți împrospătezi casa

0
- Reclamă -

Amestec de vegetale uscate folosit pentru a da un miros plăcut camerelor, potpourri-ul îmbină imaginaţia cu botanica. Numele de potpourri este compus din cuvântul “pot” care se traduce prin vas, oala şi “pourri” care în limba franceză, înseamnă putred.

Florile emană diverse parfumuri pentru a atrage insectele, liliecii şi păsările care le polenizează. De aceea, unele miros ziua, iar altele noaptea, în funcţie de perioada de activitate a animalelor care le ajută să se înmulţească.

Se pare că nu există două flori care să miroasă exact la fel, acest lucru datorându-se numărului mare de compuşi chimici implicaţi în producerea parfumului şi condiţiilor în care se dezvoltă fiecare plantă în parte. Frunzele şi tulpinile au adesea mirosuri mentolate, amare sau înţepătoare cu scopul de a ţine la distanţă erbivorele. Fructele în schimb, au mirosuri dulcege sau dulci-acrişoare pentru a atrage animalele care hrănindu-se cu ele, răspândesc apoi seminţele.

Folosite în Antichitate și Evul Mediu

De mii de ani, oamenii au învăţat să folosească aceste strategii de supravieţuire ale plantelor şi să se bucure de miresmele îmbietoare. Potpourri-urile erau folosite încă din antichitate când se aşezau în vase frumoase pentru a parfuma templele şi vilele oamenilor bogaţi.

potpourri-ptr-nunti

În Evul Mediu, în Europa, casele nu aveau băi, nu erau legate la canalizare, iar aerisirea locuinţelor era destul de precară, aşa încât în castele şi în camerele doamnelor se foloseau amestecuri din plante care erau presărate printre haine sau direct pe jos. Când erau călcate, eliberau diverşi compuşi chimici ce împrospătau aerul.

- Reclamă -

În ţara noastră, în sate, femeile puneau flori de fân în saltele şi perne şi sulfină între rufe, atât pentru a le da un miros plăcut cât şi pentru a alunga insectele.

Sugestii de amestecuri

Există multe plante care sunt folosite în aceste amestecuri, printre cele mai cunoscute fiind trandafirii, levănţica, iasomia, tuberozele, scorţişoara, feniculul şi menta. Lângă ele se pot adăuga conuri de brad şi pin, coajă de lămâie şi portocală, iar pentru diversificarea texturii, se pot folosi scoarţă de brad şi muschi uscat.

potpourri-saculet

Cum ne aflăm la sfârşit de toamnă, putem să înveselim casa în zilele ploioase cu potpourri făcut din petale de trandafir, flori de tufănele şi bastonaşe de scorţişoară. Parfumul trandafirilor se va împleti discret cu cel uşor amărui al tufănelelor şi cu mirosul dulceag al scorţişoarei.

Acum, plantele intră în perioada de repaus, clorofila din frunze dispare lăsând să se vadă pigmenţii galbeni şi portocalii şi cum nopţile devin reci, iar ziua soarele străluceşte puternic, apare în frunze şi pigmentul roşu. Astfel, pentru un efect vizual cât mai puternic, puteţi adăuga în amestecul de petale şi câteva frunze colorate.

Surse foto: Florin Cojocariu, CAP Gurbănești: Să facem cooperative

Plantele bine uscate, se pot aşeza în boluri de sticlă sau ceramică, în vase închise care au capac cu orficii şi în săculeţi din pânză sau plasă care se pot orna cu panglici asortate.

Potpourri-ul este folosit şi în diverse ceremonii ca de exemplu la nunţi, unde invitaţii aruncă în calea mirilor amestecuri vegetale parfumate.

Surse: www.news.wisc.edu, www.scientificamerican.com, www.jewishjournal.com

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.