Povestea de succes a antreprenoarei Oana Belu: Sfaturi de business și de viață

0
- Reclamă -

În anul 2000, Oana Belu împreună cu soțul, Lucian Velciu, și cu fratele ei, Horia Culcescu, au preluat o companie cu datorii imense. Decizia însă nu a fost deloc una rea. Anticipând potențialul uriaș, ei erau convinși că nu-și îngroapă banii în pământ, ci că plantează semințele unui business de mare anvergură.

Povestea de succes a antreprenoarei Oana Belu

În urmă cu un sfert de secol, Domeniile Ostrov avea un atu o suprafață impresionantă de vie aflată într-o zonă viniviticolă excepțională. Dar asta era tot. Lucrurile nu arătau deloc promițător, afacerea fiind în paragină: via era destul de veche și nu extrem de roditoare, iar în ceea ce privește tehnologiile folosite, lucrurile erau parcă încremenite în timp.

Cu muncă și investiții majore, încet-încet, afacerea a început să dea roade. A ajutat mult că din primul moment s-au făcut replantări masive cu soiuri nobile, multe cu ajutorul fondurilor europene, și că s-a investit în spații de producție sau în mașini și utilaje de ultimă generație.

Astăzi, Domeniile Ostrov fructifică din plin toată această strategie. Anul trecut, s-a înregistrat o producție de vin de 10 milioane de litri, în creștere cu peste 11% față de volumul de 9 milioane de litri consemnat în 2022. Iar din luna decembrie compania a început să exporte vin și în China. Și asta nu e tot. Rezultate la fel de bune s-au înregistrat pe zona de legume-fructe, unde compania familiei este, pe multe segmente, lider de piață.

Educată bine pentru antreprenoriat

Pentru Oana Belu, drumul antreprenorial a fost unul cât se poate de clar, dar în același timp destul de complicat. Încă din copilărie, a avut model de urmat în familie, așa că nu este de mirare că primele afaceri le-a început de pe băncile școlii.

- Reclamă -

„Încă din 1994 am intrat în afaceri, atunci eram încă studentă. Întâi m-am ocupat de lucruri adiacente agriculturii, am făcut transport internațional de fructe și legume și comerț”, își amintește antreprenoarea.

Descoperă și: Oana Belu, CEO Domeniile Ostrov, intră în Top 100 Cele Mai Puternice Femei din Business

Nu a eșuat și pentru că a primit toată susținerea de care avea nevoie, dar și pentru că a fost conștientă că trebuie să învețe. A avut și șansa să îi placă să studieze, să afle lucruri noi și să deprindă abilități care s-au dovedit esențiale în business.

„Cu siguranță matematica este materia care m-a construit analitic și m-a ajutat în viață și în afaceri. Am terminat Liceul Vianu, am o structură axată pe discipline- le exacte, am îndrăgit matematica, am fost olimpică la această materie. Apoi, am ales ingineria pentru facultate. Școala m-a construit sănătos, m-a ajutat să am răbdare și putere de analiză. Astfel, hotărârile pe care le-am luat au fost luate rapid, la momentul oportun, în urma unei analize pe care am dobândit-o în urma formării mele în anii de școală”, este convinsă Oana Belu.

O astfel de decizie bine calculată au fost investițiile în sistemul de irigație. Întreg arealul Domeniilor Ostrov, 1.200 de hectare în județul Constanța, DOC Oltina și IG Terasele Dunării și 200 de hectare viță-de-vie cu struguri de masă, poa- te fi irigat, iar acest lucru explică de ce în ultimii trei ani producțiile au fost de fiecare dată peste așteptări. Iar aici nu este vorba doar de cantitate, ci și de calitate.

Citește restul articolului în revista IncommeMagazine

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.