Prețurile cerealelor continuă să scadă

1
- Reclamă -

Prețurile cerealelor continuă să scadă și au ajuns să fie mai mici chiar și cu o pătrime decât în urmă cu un an. Cei mai afectați sunt fermierii, care au nevoie de bani să înceapă lucrările agricole de sezon. Procesatorii au făcut calcule și spun că materiile prime mai ieftine îi ajută doar nu scumpească și mai mult pâinea și alte produse.

Mihai Bacrău cultivă cereale și alte plante pe 1.000 de hectare, în jud. Ilfov. A început să pregătească terenul pentru semănat. Dar prețurile tot mai mici la grâu pe piața internă, chiar și cu o pătrime decât în urmă cu un an, i-au dat peste cap toate socotelile.

”Ne afectează foarte tare. Nu avem motorină, nu avem cu ce să plecăm la drum. Se anunță că se va da subvenția de 100 de euro care s-a promis. Nu ne-au intrat încă banii. Suntem într-o situație foarte grea și nu știu dacă vom continua mai departe cu toate suprafețele pe care le avem de semănat” a declarat fermierul pentru TVR.

Grâul s-a ieftinit și la export. Portul Constanța e acum, la aproape doi ani de la începutul războiului din Ucraina, principala poartă de export pentru cerealele românești, dar și pentru volumul mare de mărfuri din țara vecină.

Vezi și Prețul cafelei Robusta ar putea crește

Prețul grâului de panificație a scăzut cu peste 20% în portul Constanța

A ajuns la 230 de euro pentru o tonă, în comparație cu anul trecut când era 300 de euro pentru o tonă, arată statisticile Comisiei Europene.

Sunt vești foarte proaste pentru fermierii români. Pentru că ne așteptam și noi ca prețul grâului să fie unul satisfăcător ca să ne putem acoperi cheltuielile cu înființarea culturilor.

- Reclamă -

Procesatorii cumpără materiile prime mai ieftin. Dar susțin că nu pot să coboare prețurile pentru clienții finali. De exemplu, în ianuarie, unele produse de morărit, precum făina și mălaiul, au costat mai puțin, în medie, cu o pătrime decât în ianuarie 2023, potrivit statisticilor oficiale.

Nu mai au unde să coboare la morărit. La panificație, sensibil. Salariile s-au mărit continuu. Gazele sunt triple. Este complicat.

Pâinea și produsele de panificație au fost mai scumpe în medie cu 3% în luna ianuarie, în comparație cu perioada similară a anului trecut, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică.

Ministerul Agriculturii a anunțat că va acorda fermierilor mai multe forme de sprijin, care acoperă printre altele dobânzile la credite sau presupun acordarea unor granturi și subvenții la hectar.

Guvernul a mai anunțat, la ultima ședință, că peste 1,2 miliarde de lei vor ajunge la producătorii din sectorul vegetal și zootehnic, în contul cererilor depuse în cursul anului trecut.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.