Creștere de 3% la nouă categorii de alimentare plafonate de Guvern

0
hypermarket-alimente
- Reclamă -

Prețurile a nouă categorii de produse alimentare de bază din lista celor pentru care se aplică un adaos comercial plafonat s-au mărit în ianuarie față de decembrie cu până la 3%.

România are de șase luni adaosuri comerciale plafonate la unele produse alimentare de bază, măsura observându-se la raft în unele cazuri prin ieftiniri. Sunt însă și categorii de produse unde prețurile medii au crescut de la o lună la alta arată o analiză a Economica pe baza indicelui prețurilor de consum (IPC) comunicat de Institutul Național de Statistică.

Astfel, în luna ianuarie 2024, au fost rapotate scumpiri la nouă dintre cele 14 produse alimentare pentru care se aplică OUG 89/2023 privind privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare și pentru care INS raportează date.

Vezi și Adaos comercial plafonat pentru 14 grupe de produse alimentare

Mai exact, în ianuarie, prețul mediu al fructelor proaspete a crescut cu 3,3% față de luna anterioară și cu 9,9% față de ianuarie 2023, menținându-se trendul ultimelor luni, dar într-un ritm al creșterii mai puțin accentuat. Aceasta în contextul în care, decembrie 2023 a adus scumpiri de 4,9% vs noiembrie 2023 și de 11,6% vs decembrie 2022.

De asemenea, legumele și conservele de legume s-au scumpit cu 3,2% față de decembrie și cu 8,7% față de perioada similară a lui 2023. Precizăm însă că pe lista produselor pentru care se aplică adaos comercial plafonat se află doar legumele proaspete despre care INS nu are date.

- Reclamă -

Cartofii s-au scumpit și ei cu 2,7% într-o singură lună ajungând să coste cu 9,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Carnea de porc s-a scumpit și ea ușor, cu 1,7% față de decembrie și cu 10,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Aceasta după o ieftinire de 0,6% în decembrie 2023 față de noiembrie 2023, ceea ce a însemnat un pls de 9,4% în decembrie 2023 față de perioada similară a anului anterior.

Laptele de vacă este, de asemenea, cu 1,3% mai scump decât în decembrie, dar cu 4,79% ieftin decât în ianuarie 2023, în timp ce ouăle erau în ianuarie cu 1% mai scumpe decât în decembrie și cu 0,65% mai ieftine decât în perioada similară a anului trecut.

Totodată, raportat la luna anterioară, în ianarie 2023, INS a mai consemnat scumpiri la carnea de pasăre (0,5%), brânza de vacă telemea (0,83%), pâine (0,1%).

Au fost însă și produse care s-au ieftinit în ianuarie față de decembrie. Este vorba despre mălai ( minus 3,72%), ulei (2,07%), făină (1,29%), zahăr (0,51%), margarină ( 0,48%).

Amintim că în ianuarie 2024 era în vigoare OUG 89/2023 în care lista de produse cu adaosuri plafonare era următoarea:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300 și 500 grame, fără specialități

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT3.

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame5.

5.Făină albă de grâu „000“ până la 1 kg

6. Mălai până la 1 kg7.

7.Ouă de găină calibrul M8.

8.Ulei de floarea-soarelui până la 2 l

9. Carne proaspătă pui*

10. Carne proaspătă porc**

11. Legume proaspete vrac***

12. Fructe proaspete vrac****

13. Cartofi proaspeți albi vrac

14. Zahăr alb tos până la 1 kg

15. Orez – bob rotund – cu gramaj cuprins între 0,5 și 1,5 kg

16. Cozonac

7. Bulion de roșii

18. Smântână – 12% grăsime

19. Margarină

20. Drojdie

21. Carne tocată

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard.** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc.

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi.

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă.––

Amintim, de asemenea, că Guvernul a modificat în ianuarie 2024 pentru a doua oară OUG prin care se plafonează adaosul comercial la unele alimente de bază, o măsura cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.

Potrivit noii OUG, perioada de aplicare a măsurilor a fost prelungită cu încă 60 de zile, de la data intrării în vigoare a ordonanței.

În plus, a fost modificată Anexa cu produsele vizate de OUG. Astfel, au au fost eliminate:

orezul – bob rotund – cu gramaj cuprins între 0,5 şi 1,5 kg,
cozonacul,
bulionul de roşii,
margarina,
drojdia,
carnea tocată
Au fost introduse, în schimb:

untul până la 250 grame
magiunul până la 350 grame.

Suplimentar a fost introdusă prevederea prin care sunt exceptate de la aplicarea prevederilor ordonanţei de urgenţă produsele agricole şi alimentare prevăzute în anexă, utilizate ca materii prime în procesul de producţie, prelucrare, procesare şi care fac obiectul relaţiilor comerciale dintre producător -procesator, procesator -procesator

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.