Ediția a VIII-a a concursului “Povești cu vinuri românești” organizat de BASF Agricultural Solutions România în colaborare cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR) a vizat viticultorii mici și mijlocii din toată țara și a inclus în premieră o nouă secțiune dedicată vinurilor spumante.
În cadrul celor patru etape regionale ale concursului au fost jurizate peste 400 de probe de vin, cu 25% mai multe decât în ediția anterioară. În finală au fost clasate 36 de vinuri albe, rose și roșii, dar și 28 de vinuri spumante de la principalii producători din țară.
Fiecare vin și vin spumant câștigător al competiției a fost premiat cu un kit de dezvoltare al afacerii în valoare de 5.000 euro, la alegere între: un utilaj pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie sau un pachet format din produse BASF pentru protecția viței de vie.
Cum sunt evaluate vinurile în concursul “Povești cu vinuri românești”
Vinurile sunt evaluate în cadrul acestui concurs în conformitate cu normele sistemului internațional de evaluare stabilite de organizația Internațională a Viei și Vinului (OIVV). OIVV folosește un sistem de punctaj de până la 100 de puncte, acordate pe categorii: Vizual (15 puncte), Olfactiv (30 puncte), Evaluarea globală (11 puncte) și Gust (44 pucte).
Toate probele sunt evaluate “în orb”, niciun membru al juriului necunoscând ce probă evaluează. După ce fiecare membru al juriului acordă punctele, sunt eliminate nota minimă și cea maximă, iar restul sunt calculate prin media aritmetică, rezultând nota finală a fiecărei probe de vin sau vin spumant.
Câștigătorii ediției a VIII-a a concursului “Povești cu vinuri românești”
Câștigătorul categoriei de vinuri albe 2023
“Un vin cu aciditate ridicată, aflată în echilibru perfect cu prospețimea și mineralitatea licorii, lăsând aromele florale să exceleze”
Crama Bratu este o cramă de familie fondată de frații Neculai, Petrică și Adrian în comuna Odaia Manolache, Județul Galați, cu o suprafață viticolă de 45 ha.
Copilăria celor trei frați a avut loc pe plantațiile de viță de vie, nefiind de mirare că pe parcursul anilor și-au extins activitatea achiziționând terenuri sau luând în arendă suprafețe de teren. Începând din 2022 au anexat cramei o linie completă de producție și îmbuteliere dedicată vinurilor spumante.
Vinul câștigător al categoriei de vin alb, Fetească Regală 2022 face parte dintr-o gamă nouă, Traviata ce semnifică adaptarea la nou și curiozitatea consumatorului, o operă precum vinul în 3 acte, precum și Crama Bratu se află la a treia generație.
“ Viitorul vinificației din România se anunță promițător, cu o accentuare a producției de vinuri de calitate, preocupare pentru sustenabilitate și o creștere a turismului viticol. Vinurile românești vor continua să evolueze și să cucerească noi piețe în anii de vor urma.” -Sterian și Cosmina Bratu, Oenolog și Marketing
Câștigătorul categoriei de vinuri rose 2023
“Rose-ul de Diosig este un asamblaj din două soiuri, Cabernet Sauvignon și Merlot. Denumit Anastasia după prima nepoată a proprietarului ”
Crama Corbuț are o suprafață de viță de vie de 8,5 ha pe care sunt cultivate soiurile: Souvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling Italian, Cabernet Souvignon, Merlot, Fetească Neagră, Traminer și Chardonnay în Comuna Diosig, Județul Bihor.
Plantarea viei a început în anul 2010 și în prezent crama produce aproximativ 30.000-35.000 L de vin anual, statisticile arătând că la nivel național a crescut consumul de vin în ultimii ani.
“În România este nevoie de descoperirea cramelor, indiferent de dimensiunile acestora, pentru că fiecare inițiator de cramă a vrut să prezinte o poveste.” – Dan Corbuț, Proprietar
Citește și:Domeniile Ostrov, creștere la 10 milioane de litri de vin în 2023
Câștigătorul categoriei de vinuri roșii 2023
“Vinul este armonios și echilibrat, maturat în butoaie de stejar românesc. Aromele de mure coapte și prune uscate, elegant combinate cu cele de vanilie și piele de la lemnul de stejar, sunt puse în evidență de textura fină și catifelată a taninilor.”
Crama Unu are o suprafață de viță de vie de 25 de hectare pe malurile râului secat Dălhăuți, lângă Comuna Cârligele din Județul Vrancea și face parte din podgoria Cotești, Urechești, Popești și Tâmboiești.
Unu este o cramă boutique, unde vinifică cu pasiune și răbdare doar producția proprie de struguri dintr-o varietate de soiuri: Merlot, Fetească Neagră, Fetească Albă, Fetească Regală, Souvignon blanc, Riesling de Rhin, Riesling Italian și Muscat Ottonel.
“Ceea ce ne dorim cel mai mult este ca în ochii consumatorilor, Crama Unu să fie un producător original, creativ și constant în calitate.” – George Maleș, Propietar
Câștigătorul categoriei de vinuri spumante 2023
Podgoria Silvania este o afacere de familie, născută din dorința de a valorifica un brand de tradiție, un simbol al orașului Șimleu Silvaniei.
“Această dorință, alături de pasiunea pentru vinuri, ne-a determinat să ne implicăm și să contribuim la renașterea acestui brand și, totodată, la creșterea calității vinurilor românești.” -Delian Dregan, Propietar
Sursa: Catalogul concursului de vinuri “Povești cu vinuri românești” ediția a VIII-a, 2023, Organizat de BASF în colaborare cu ADAR
[…] Vezi și: Care sunt cele mai bune vinuri românești? Câștigătorii concursului “Povești cu vinuri român… […]
[…] Vezi și: Care sunt cele mai bune vinuri românești? Câștigătorii concursului “Povești cu vinuri român… […]
[…] Citește și: Care sunt cele mai bune vinuri românești? Câștigătorii concursului “Povești cu vinuri român… […]
[…] Vezi și: Care sunt cele mai bune vinuri românești? Câștigătorii concursului “Povești cu vinuri român… […]