Previziunile CE pentru sectorul agro-alimentar din UE

0
dublu-standard-alimente
- Reclamă -

Conform perspectivelor pe termen scurt publicate de Comisia Europeana, pandemia Covid19 si consecintele sale dramatice au scos in evidenta importanta mentinerii in functiune a lanturilor de aprovizionare cu alimente. Sectorul agroalimentar din UE a raspuns pana in acest moment in mod remarcabil la provocarile de o amploare istorica. Datorita cererii de mancare sustinute, agricultura UE a suferit daune relativ mai putine in comparatie cu alte sectoare ale economiei care sunt mult mai afectate de masurile impuse de izolare sociala. Cu toate acestea, au existat insa si efecte grave in anumite sectoare agricole.

 

Dincolo de problemele fortei de munca si de blocajele logistice, lantul de aprovizionare cu alimente din UE trebuie sa se adapteze constant la schimbarile rapide ale cererii.

Pe piata cerealelor si a semintelor oleaginoase, stocurile globale ample, recolta importanta in UE si tarile vecine precum si perspective bune in America pentru urmatoarea recolta ar trebui sa permita o aprovizionare satisfacatoare a pietei in urmatoarele luni. Pe piata de seminte oleaginoase, o scadere a productiei de rapita si o cerere scazuta pentru semintele oleaginoase, legata de o scadere a cererii de biocombustibil datorata preturilor scazute ale petrolului, ar putea duce la o oferta globala mai mica de proteine vegetale.

Pe piata zaharului, preturile scazute ale energiei si cererea mai mica de benzina imping productia de etanol catre o panta descendenta si se asteapta sa se produca mai mult zahar alb in locul etanolului. Cu o oferta globala mai mare decat cea prevazuta, preturile pentru zahar la nivel mondial au scazut.

Pe piata uleiului de masline, disponibilitatile ar trebui sa ramana ridicate, deoarece se asteapta o productie medie, combinata cu un nivel ridicat al stocurilor. Din cauza stocarii, s-ar putea astepta o usoara crestere a cererii in tarile producatoare ale UE, dar este posbil sa scada consumul in tarile UE care nu produc.

- Reclamă -

Pe pietele de mere si portocale nu se asteapta niciun impact asupra productiei de anul acesta. Cererea pentru fructe mai putin perisabile precum mere si portocale este foarte puternica.

Pe piata vinului, pe langa provocarile Covid19 care duc la scaderea exporturilor, tarifele de pe piata americana raman o provocare importanta.

Pe piata produselor lactate, coinciderea maximului de productie al UE cu focarul Covid19 agraveaza impactul descendent al preturilor si ar putea favoriza productia de produse lactate mai stabile si a celor mai putin consumatoare de forta de munca precum laptele praf. Inchiderea pietelor agricole afecteaza in mod negativ unele dintre produsele lactate cu inalta valoare adaugata insa alte produse lactate pot inregistra o crestere semnificativa a vanzarilor.

Pe piata carnii, trecerea de la serviciile alimentare la consumul casnic si capacitatea comertului cu amanuntul de a comercializa produse din carne suplimentare poate influenta productia, in special pentru carnea de vita si oaie, care are un impact pronuntat negativ. In ciuda preturilor ridicate, cresterea productiei de carne de porc va fi limitata de restrictiile de mediu si de riscul pestei porcine africane. Din cauza crizei Covid-19, transportul animalelor vii ar putea fi restrictionat.

Este necesar sa se mentioneze impactul deosebit de sever al crizei Covid19 asupra sectorului florilor si pepinierelor, care nu este cuprins in acest raport si care este datorat unei serii de factori: majoritatea magazinelor au fost inchise (cu exceptia comerciantilor cu amanuntul si a pepinierelor din unele tari UE); Pastele a fost unul dintre cele trei varfuri ale cererii din acest an iar transportul aerian a fost oprit.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.