Comisia Europeană a propus în data de 29 martie un regulament care facilitează considerabil accesul îngrășămintelor organice, inclusiv pe bază de deșeuri, la piața unică a UE supunându-le acelorași condiții ca și în cazul îngrășămintelor neorganice tradiționale. Aceasta va deschide noi posibilități de dezvotare pentru companiile care au inovații, dar va conduce și la diminuarea cantității de deșeuri, a consumului de energie și a pagubelor produse mediului înconjurător.
«Doar o foarte mică parte din numeroasele deșeuri bio este transformată în fertilizanți utili. Agricultorii noștri folosesc îngrășăminte fabricate pe baza unor resurse importate sau recurg la procedee de o mare intensitate energetică, deși industria europeană poate să valorizeze aceste deșeuri bio și să le transforme în nutrienți reciclați. Regulamentul prezentat ne va ajuta să transformăm problemele în oportunități pentru agricultori și companii», a declarat Jyrki Katainen, vice-președinte al Comsiei Europene.
Regulamentul stabilește o serie de reguli cu privire la prelucrarea deșeurilor bio în materii prime care pot fi folosite la fabricarea fertilizanților. El definește cerințele în materie de securitate, calitate și etichetare pe care trebuie să le respecte fertilizanții pentru a putea circula liber în UE.
Regulamentul cu privire la îngrășăminte din 2003, în vigoare în prezent, asigură libera circulație în interiorul pieței unice a îngrășămintelor, în special a celor neorganice tradiționale, obținute în general prin extracție sau procedee chimice. Producția lor înseamnă însă un consum mare de energie, dar și emisii importante de CO2. Regulamentul actual nu se aplică fertilizanților inovativi produși pe baza unor materii organice. Pentru a avea acces la piața unică, acești fertilizanți trebuie să facă obiectul unei recunoașteri mutuale între statele membre, ceea ce este deseori destul de complicat din cauza regulilor naționale divergente.