UE, reglementari stricte de etichetare pentru vinuri

2
- Reclamă -

Uniunea Europeană a implementat reglementări stricte de etichetare pentru vinuri, iar respectarea acestor reglementări reprezintă o provocare pentru producătorii de vin.

 

În ultimii ani, Uniunea Europeană a implementat reglementări stricte de etichetare pentru vinuri, iar respectarea acestor reglementări reprezintă o provocare pentru producătorii de vin. Potrivit imarke.ro ,UE a depus eforturi semnificative pentru a spori disponibilitatea și accesibilitatea surselor produselor și a informațiilor despre ingrediente pentru toate produsele alimentare și băuturi. Cu toate acestea, vinurile și vinurile aromatizate au fost exceptate de la cerințele cuprinzătoare de etichetare a ingredientelor, fiind doar obligate să dezvăluie alergenii și valoarea energetică datorită caracteristicilor unice ale produsului. Intrucat UE impune acum etichetarea ingredientelor pentru vinuri, producătorii de vin se vor confrunta cu noi complexități, deoarece o abordare universală a etichetării ingredientelor ar putea să nu fie potrivită. Acest lucru se datorează faptului că în timpul proceselor de producție, îmbuteliere și depozitare, compoziția vinurilor se poate modifica.

Începând cu 8 decembrie 2023, mărcile de vin din Uniunea Europeană nu vor mai primi un tratament special și vor fi obligate să respecte reglementările de etichetare care se aplică tuturor celorlalte alimente și băuturi ambalate.

Aceasta presupune furnizarea de informații complete despre ingrediente și nutriție pe ambalajul produsului. Acest lucru reprezintă o provocare semnificativă pentru producătorii de vin, nu numai din cauza cantității crescute de informații care trebuie afișate, ci și din cauza faptului că vinurile, în special vinurile de epocă păstrate pe perioade îndelungate, au tendința de a suferi modificări în compoziție.

În prezent, majoritatea etichetelor de vin sunt imprimate de tipografiile de etichete înainte de îmbuteliere.

- Reclamă -

Cu toate acestea, compoziția vinului poate suferi schimbări semnificative nu numai în timpul depozitării, ci și în timpul proceselor de îmbuteliere sau de amestecare. În plus, substanțe suplimentare, cum ar fi zahăr, acidifianți sau stabilizatori pot fi introduse chiar înainte de îmbuteliere, pe baza comenzilor specifice sau a caracteristicilor produsului. Acest lucru reprezintă o provocare în reflectarea cu acuratețe a compoziției corecte pe etichetele produselor, având un impact potențial asupra conformității cu reglementările și influențând deciziile de cumpărare și încrederea consumatorilor.

Conform noului regulament, următoarele informații trebuie să fie acum prezente pe eticheta sticlei în sine sau disponibile printr-un cod de bare 2D dinamic sau un cod QR:

Categoria și sursa vinului;
Numele îmbuteliatorului, producătorului și vânzătorului sau al importatorului în cazul vinurilor produse în afara UE;
Numărul lotului și cantitatea produsului;
Lista intoleranțelor și alergenilor;
Tărie alcoolică (%);
Conținut de zahăr (numai pentru vinuri spumante);
Data de expirare pentru vinurile dezalcoolizate (conținut de alcool de 10% sau mai puțin);
Lista completă de ingrediente cu valori nutriționale și energetice la 100 de mililitri.

Noaptea Muzeelor la Sate, mii de vizitatori

Important este ca informațiile despre ingrediente trebuie să fie într-o limbă UE.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Uniunea Europeană a implementat reglementări stricte de etichetare pentru vinuri, iar respectarea acestor reglementări reprezintă o provocare pentru producătorii de vin.   În ultimii ani, Uniunea Europeană a implementat reglementări stricte de etichetare pentru vinuri, iar respectarea acestor reglementări reprezintă o provocare pentru producătorii de… Cititi mai multe aici: UE, reglementari stricte de etichetare pentru vinuri […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.