Un producător tulcean de panificație a accesat 1,4 mil. euro de la un fond norvegian

0
- Reclamă -

Compania Lidas, un producător important de panificație și patiserie din Tulcea, a accesat fonduri prin programul financiar Norway Grants pentru proiectul “Creșterea producției de alimente prin echipamente de înaltă eficiență și energie verde, scăderea deșeurilor – Industrie verde – România”, reușind să primească suma de 1.470.000 euro.

Proiectul constă în achiziționarea, amplasarea, punerea în funcțiune a mai multor echipamente de panificație și echipamente/accesorii pentru producția și susținerea activității pe bază de energie verde.

Compania Lidas, o afacere antreprenorială 100% românească, a fost înființată în anul 1993 odată cu construcția unei mori de grâu în satul Mineri din județul Tulcea. Oferta societății include produse de morărit-panificație-patiserie: pâine, cozonaci, covrigei, rulade, fursecuri, saleuri, cornuri etc.

Principalele obiective ale proiectului finantat prin acest fond european vizează implementarea de tehnologii inovative prietenoase cu mediul (o dotare tehnologică mai “curată” pentru a realiza aceeași producție cu o amprentă de carbon mult mai mică), eficiență privind materialele și gestionarea deșeurilor (lipsa deșeurilor de ambalaje pentru materii prime utilizate; un mediu de lucru mai sănătos pentru angajați; dezvoltarea și implementarea de procedee “verzi” de producție și de management tehnologic (o consistență economie de energie), sporirea profitului prin reducerea costurilor cu energia (prin utilizarea energiei “verzi” provenite de la propria centrală solară, fotovoltaică) și foarte important, promovarea în rândul producătorilor români de panificație a interesului pentru eficientizarea ecologică a tehnologiei propriilor capacități de producție.

Proiectul companiei tulcene este considerat “verde” prin două axe majore de analiză:
—sunt implementate tehnologii “fără ambalaj” — se realizează un consum foarte scăzut de material de ambalare, inclusiv ambalajele utilizate sunt foarte ușor biodegradabile, ducând la reducerea producției de ambalaje pentru materii prime;
—energia regenerabilă folosită pentru alimentarea fabricii este produsă prin panouri fotovoltaice, realizându-se astfel o scădere cu 80% a utilizării de energie produsă din combustibili fosili. Centrala fotovoltaică va produce aproximativ 500 MW pe an energie electrică, ceea ce înseamnă că va salva anual circa 80 TOE (tonnes of oil equivalent — tone echivalent petrol) combustibili fosili.
Producătorul din Tulcea a primit banii în baza Acordului între Uniunea Europeană și Regatul Norvegiei pentru Mecanismul Financiar Norvegian 2009 — 2014, în proiectul menit să susțină deviza companiei ‘’Pentru o viață mai sănătoasă’’.

Lidas și-a majorat anul trecut cifra de afaceri cu 50% față de 2014 și se apropie de pragul de 10 milioane de euro, înregistrând o rată de creștere de 35% în ultimii ani.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.