Varza kale, o plantă din ce ȋn ce mai căutată

0
- Reclamă -

Varza Kale sau varza de frunze cum mai este cunoscută este originară din vestul Europei şi se cultivă ȋncă din antichitate.

Kale –plantare

Kale preferă solurile bogate ȋn nutrienţi, reavene, bine drenate şi expuse soarelui. Se dezvoltă bine pe soluri luto-nisipoase, argilo-nisipoase şi lutoase. Planta are nevoie de temperaturile scăzute din sezonul rece pentru a produce un frunziş bogat.

Se ȋnmulţeşte prin seminţe care germinează ȋn 28 de zile dacă temperaturile nu scad sub 5 grade Celsius. Preferă ȋnsă o temperatură ȋntre 15-20 grade Celsius care va grăbi germinarea.

Se poate cultiva ȋn câmp sau grădini, dar necesită montarea unui sistem de irigare care să asigure o cantitate suficientă de apă.

Frunzele de kale sunt o sursă bogată pentru numeroase vitamine şi minerale necesare unui corp sănătos. Astfel, ele conţin: vitamina C (de 4 ori mai mult decât spanacul), vitamina K, vitamina B6, mangan, cupru, calciu, potasiu, magneziu, fier şi fosfor.

De asemenea, planta conţine antioxidanţi precum beta caroten (precursor al vitaminei A) şi flavonoide ca quercetin şi kaempferol. Acestea din urmă sunt substanţe cu rol de protector cardiac, anti-inflamator şi anti-viral.

- Reclamă -

Kale este un ingredient din ce ȋn ce mai prezent ȋn mâncărurile oferite de restaurante, dar şi ȋn cele pregătite acasă, calităţile sale fiind foarte apreciate.

Prețul unui kg de varză kale este de 39 lei pe https://www.emag.ro/

Iată o reţetă simplă şi gustoasă potrivită pentru cei care nu au mult timp la dispoziţie, dar vor să se hrănească sănătos:

Reţetă

Panzarella cu dovleac copt şi kale

Ingrediente: 250 g cubuleţe din pâine ţărănească, 4 linguri ulei măsline, 60 g parmesan, 450 g dovleac tăiat cubuleţe, 1 ceapă, 150 grame kale, 50 g tahini, 3 linguriţe suc lămâie, 1/4 cană apă şi ¼ cană seminţe rodie.    

Pâinea, 2 linguri de ulei şi parmezanul se pun ȋntr-un vas de yena ȋn cuptorul ȋncins. Se adaugă un praf de sare şi piper după gust şi se lasă 8-10 minute pentru a se rumeni. După aceea se scot şi se aşază pe o farfurie, iar ȋn vasul yena se adaugă cubuleţele de dovleac şi ceapa tăiată rondele. Acestea se dau la cuptor pentru 20-25 min.

Când devin aurii, se scot şi se amestecă cu crutoanele, frunzele de kale şi sosul făcut din zeama de lămâie, tahini şi apa.

Se decorează cu seminţele de rodie şi se serveşte caldă.

Poftă bună!

Citeste şi https://agroteca.ro/rodia/

Sursa foto: https://www.wikipedia.org/

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.