Transilvania și Banatul sunt regiuni bine cunoscute pentru producția de vinuri de calitate, ce beneficiază de condiții climatice și geografice favorabile pentru cultivarea viței de vie și producția de vinuri deosebite.
În acest articol vă prezentăm câțiva dintre viticultorii mici și mijlocii din regiunea Banatului și Transilvaniei, împreună cu povestea și vinurile participante la concursul „Povești cu Vinuri Românești”.
Viticultori mici și mijlocii din Transilvania și Banat
Crama La Salina
După cum sugerează numele, podgoria este amplasată în imediata apropiere a Salinei Turda, la aproximativ 100 de metri de aceasta, pe Dealurile Durgău , zonă cu tradiție seculară în viticultură.
Crama La Salina și-a început povestea în 2011, din pasiunea pentru vin a celor doi prieteni și asociați Simion Mureșan și Claudiu Sugar. Cei doi investitori au dorit să dezvolte un proiect mai amplu, pe lângă o vie și o cramă, aceștia au cuprins și partea de oenoturism. La Turda, pe Dealurile Durgăului se află Crama La Salina, o platație de viță de vie, un restaurant, o piscină și un centru ecvestru cu spații de cazare și piscină.
Vin participant la categoria vinuri albe a concursului “Povești cu vinuri românești”: Sauvignon-ul Blanc aduce în pahar o plăcută vioiciune cu o culoare galben pal, strălucitoare, dezvăluie arome proaspete, dominate de citrice, tente vegetale, iarbă proaspăt cosită, urzică, continuate de note de ardei gras.
“Suntem aproape de consumatori, le ascultăm opiniile și nevoile de fiecare dată când avem ocazia…” – Ovidiu Maxim, Vinificator
Vin participant la categoria vinuri rose a concursului “Povești cu vinuri românești”: Aromele tipice soiului se transformă prin vinificare în stil clasic, în rose, în note intense de frăguțe și pepene roșu. Din punct de vedere culinar, este recomandat alături de brushette cu somon sau piept de rață afumat, caq au vin și brânzeturi.
Citește și: Care sunt cele mai bune vinuri românești? Câștigătorii concursului “Povești cu vinuri românești” 2023
Pivnița Savu
Pivnița Savu este o cramă 100% de familie, născută din dorința de a fi mai buni în fiacare zi, care recoltează și prelucrează manual fiecare strugure, până la cel mai fin detaliu.
“Suntem recunoscători că ne-am născut aici, în Ciumbrud. Ne simțim datori să oferim lumii o bucățică din această zonă unică, ce se află în fiecare sticlă de vin produsă de noi.” -Familia Savu, Proprietar
Vin participant la categoria vinuri albe a concursului “Povești cu vinuri românești”: Feteasă Regală este cartea noastră de vizită, ce provine dintr-o plantație din 1980, reușind să devină un vin corpolent, cu o extractivitate de invidiat.
Crama Triterra
Crama Triterra este așezată într-o zonă viticolă de referință, pe dealurile Halmeului, ce oferă condiții benefice viței de vie și vinificării. Crama Triterra, ca și cramă cu acces direct pentru consumatori, a fost înființată în 2019, însă crama și podgoria existau de mult timp ca pasiune în viața familiei fondatoare, de mai multe generații.
“Microclima, structura solului și terroir-ul sunt bazele cele mai importante, ce asigură o producție de vinuri de cea mai înaltă calitate. Noi avem misiunea de a fructifica aceste bogății naturale, oferind vinurilor o personalitate aparte.” -Tarr Csongor, Propietar
Vin participant la categoria vinuri rose a concursului “Povești cu vinuri românești”: Vin obținut 100% din struguri Cabernet Sauvignon, cu o aciditate bine conturată și arome prezente de frăguță și grapefruit.
Domeniul Miranic
Piatra de temelie a ceea ce este astăzi Domeniul Miranic sunt bunicii propietarului actual, Candin și Veronica. Aceștia, însăși pagini de istorie, fiică a unui luptător în Primul Război Mondial și medaliat cu Crucea Comemorativă în cel de-al doilea Război Mondial, au transmis generațiilor următoare respectul și loialitatea, valori pe care Domeniul Miranic le duce cu mândrie mai departe.
“Dificultățile cele mai puternice le găsim în procesul de conștientizare al oamenilor, fie că sunt comercianți sau consumatori, în legătură cu ceea ce înseamnă un vin de calitate, servirea corectă, asocierea corectă și respectul față de vin și oamenii din spatele lui.” -Mircea Ardelean, Propietar
Vin participant la categoria vinuri roșii a concursului “Povești cu vinuri românești”: Un vin complex, elegant, care prin maturarea în butoaie de stejar românesc , și-a desăvârșit calitățile aromatice, îmbinând aromele de cireșe coapte și magiun de prune cu note de scorțișoară și vanilie, perfect pentru iubitorii de senzații gustative pline de caracter.
Crama Milo
Crama Milo este o afacere de familie, care respectă vinificația ca o formă de îmbinare a magiei naturii cu îmbinarea științei. Vița de vie de pe cele 47 de hectare din localitatea Covăsânț, Județul Arad, este cultivată cu grijă, fructele sunt recoltate cu mâna, iar apoi mutate în beciuri pentru a fi manipulate cu echipamente de ultimă generație.
Din iubire pentru vin și frumusețea podgoriei Miniș-Măderat a fost cumpărat terenul de către propietarul actual, cu gândul de a ajuta la continuarea tradiției vinului pe aceste meleaguri prielnice, dar și de a lăsa o moștenire celor trei nepoți ai dânsului.
“Consumatorii își conturează din ce în ce mai bine preferințele și fac alegeri din ce în ce mai documentate, asociază vinul cu diverse tipuri de mâncare sau consumă pentru relaxare în căminele proprii.” – Vasile Brânzan, Director Tehnic
Vin participant la categoria vinuri roșii a concursului “Povești cu vinuri românești”: Un vin puternic, cu o culoare frumoasă negru albăstrui, însuși numele său spunându-i culoarea, “pasărea neagră”.
Sursa: Catalogul concursului de vinuri “Povești cu vinuri românești” ediția a VIII-a, 2023, Organizat de BASF în colaborare cu ADAR