2 companii românești în topul primilor 5 beneficiari de subvenţii APIA, în 2016

0
- Reclamă -

În topul primilor 5 beneficiari de subvenţii, selectați de către APIA în funcţie de valoarea sumelor autorizate la plată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi Buget Naţional (BN), se află 2 companii românești.

Prima poziție este ocupată de Agricost, societatea care administrează Insula Mare a Brailei (IMB) – 57.000 ha și care beneficiază de subvenții în valoare de 51,1 milioane de lei, potrivit studiului Top 600+Cele mai mari Exploatații Agricole din România realizat de publicația Agrostandard.

Mai puțin de jumătate din această sumă, respectiv 21,4 milioane de lei ajunge la Intercereal, societate deținută de Interagro, unul din principalii jucători pe piața românească, în ciuda problemelor financiare cu care se confruntă Ioan Niculae, fondatorul Interagro. Urmatoarele poziții sunt ocupate de străini: Comcereal Vaslui (TransOil) – 18,6 milioane de lei, Emiliana West Rom – 15,5 milioane de lei și Maria Trading – 13,77 milioane de lei. Aceasta din urmă face parte din cadrul grupului libanez Maria, principalul jucător pe piața locală din punct de vedere al suprafețelor lucrate – circa 66.000 ha de teren agricol.

Nr.Crt.      Județ  Denumire Exploataţie         Total suma autorizată la plată (Lei)

  1. Brăila  S.C. Agricost S.A.    51.133.579,58
  2. Ialomiţa          S.C. Intercereal S.A.            21.464.888,20
  3. Vaslui S.C. Comcereal S.A.           18.605.034,09
  4. Timiş   S.C. Emiliana West Rom S.R.L.    15.572.503,17
  5. Călăraşi         S.C. Maria Trading S.R.L.   13.770.146,26

 Studiul „Top 600+Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiză extensivă a pieței terenurilor

Publicația AgroStandard a lansat Studiul de piață „Top 600+Cele mai mari Exploatații Agricole din România”, prima analiză de acest fel realizată vreodată în România. Studiul a fost realizat urmare a solicitărilor venite din partea mediului de afaceri, dată fiind absența informațiilor oficiale cu privire la fondul funciar din țara noastră, precum și a lipsei unor date certe cu privire la suprafețele de terenuri tranzacționate de-a lungul timpului. Studiul Top 600+Cele mai mari Exploatații Agricole din România include peste 600 companii care exploatează suprafețe de peste 1.000 ha și care împreună lucrează circa 1.9 milioane hectare, ceea ce înseamnă 20% din suprafața arabilă (9,3 mil.ha) a țării. Spre comparație, la nivelul anului 2013, un număr de 884 exploatații, din care 20 erau deținute de către persoane fizice, aveau peste 1.000 ha și lucrau 17% din suprafața agricolă, potrivit datelor APIA, ceea ce denotă faptul că procesul de concentrare este tot mai accentuat pe piața locală. În general, tranzacțiile vizează companii românești, dar nu sunt excluse cele străine, fiind destul de numeroase cazurile în care străinii își vând activele între ei.

Acest fenomen se întâlnește în general în Ardeal, unde companiile și persoanele fizice dinafara țării au ajuns să dețină mai mult de jumătate din terenuri, potrivit calculelor AgroStandard. De altfel, Ardealul este regiunea în care ponderea terenurilor deținute de străini este cea mai mare.

- Reclamă -

Structura studiului:

Informatiile prezentate în acest studiu sunt structurate pe două secțiuni:

  • Cercetare extensivă a pieței funciare din ultimii 10 ani:
    –analiza exploatațiilor pe zone geografice.
    –suprafete lucrate

-legislație comparativ cu alte țări din UE
– piața funciară în România vs. țări UE.

  • Bază de date complexă cu cele 600+Cele mai mari Exploatații care administrează 1,9 mil. ha, respectiv 20% din suprafața arabilă:

–suprafața, localitate/județ, top-management
– date contact – nume/prenume, funcție, telefon mobil/fix, e-mail
– structurare pe regiuni (Muntenia-Oltenia-Dobrogea, Moldova-Bucovina, Banat-Transilvania-Crișana).

Produsul este disponibil în format electronic (pdf), fiind însoțit de baza de date companii in Excel.  Mai multe informatii puteți afla aici 

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.