Cartofii și fructele proaspete, în topul scumpirilor, în ianuarie

16 februarie 2016

Cartofii, legumele și conservele de legume, precum și fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult în luna ianuarie, comparativ cu decembrie, informează Institutul Național de Statistică. Astfel, în ianuarie prețul cartofilor a crescut cu 3,9%, la legume și conserve de legume creșterea a fost de 3,07%, iar la fructe proaspete de 2,34%.

În topul scumpirilor mai sunt și alte produse alimentare. Astfel, prețurile s-au mai mărit la ulei, cu 1,34%, în timp ce la citrice și alte fructe meridionale avansul a fost de 1,41%. Pe lista produselor care s-au ieftinit se află ouăle – 1,28%, vinul -1,84%, țuica, rachiurile și alte băuturi – 2,05%, la fel ca și berea- 1,33%.

Potrivit Agerpres, indicele prețurilor de consum a fost de – 2,1% în luna ianuarie 2016 comparativ cu ianuarie 2015, ceea ce înseamnă că prețurile de consum în luna ianuarie 2016 comparativ cu luna ianuarie 2015 au fost mai mici cu 2,1%.

În luna ianuarie 2016, ponderea mărfurilor și serviciilor care au înregistrat o scădere a prețurilor, comparativ cu ianuarie 2015, este de 53,3%, iar cele care au avut creștere cuprinse în intervalul 0 – 2,5% dețin o pondere de 28,9%. Mărfurile și serviciile ale căror prețuri au crescut cu mai mult de 2,5% dețin o pondere de 17,8%. Creșterea medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2015 -ianuarie 2016) față de precedentele 12 luni (februarie 2014 — ianuarie 2015), calculată pe baza IPC, este de-0,8%, arată INS.

(57 vizualizari)

Apreciază pagina de Facebook AgroTeca.ro:


Articole inrudite