Florile comestibile, o nișă la început de drum în România

1
- Reclamă -

În România, sunt puțini cei care folosesc florile comestibile în gastronomie, iar mulți nici măcar n-au auzit de așa ceva. Dincolo de funcția estetică, trebuie să știm că florile aduc un aport nutritiv impresionant în alimentație.

Este necesar, însă, ca ele să fie alese cu grijă, deoarece la fel ca și în cazul ciupercilor, unele dintre ele pot fi toxice (narcisa galbenă, lăcrămioara, stânjenelul etc). În restaurantele de lux, nu este nimic neobișnuit să comanzi o salată de primăvară decorată cu flori de liliac sau o friptură de vită înmiresmată cu petale de trandafir. Iar lista combinațiilor nu se oprește aici. Atenție însă: florile nu trebuie să fie tratate cu erbicide.

Potrivit datelor din piață, în prezent, în România există circa 100 de restaurante care folosesc flori comestibile și microgreens, iar tendința este de creștere a numărului acestora.

Cele mai cunoscute flori comestibile

Panseluța poate fi folosită în prepararea unei salate de fructe sau pentru a parfuma o cremă. Floarea de țelină concentrază întreagă aromă a plantei. O singură floare este suficientă pentru a face simțită prezența miresmei de țelină.

La fel ca și cele de portocal sau de măr, florile de cireș pot fi utilizate la aromatizarea unor preparate diverse. Ele sunt foarte apreciate în cofetării şi patiserii. Floarea de salcâm are un parfum foarte puternic, şi se poate folosi, în special, la prepararea gogoșilor. Margareta, însă, se remarca prin gustul discret și poate fi folosită, în general, la salate.

Citeşte şi despre Dulceața de momordică

- Reclamă -

florile comestibile 2Floarea de cimbru se utilizează la realizarea diverselor sosuri, pentru  preparea cărnii de miel, în special, sau pentru a da gust unor deserturi. Iar rozmarinul poate fi folosit la prepararea unui tartar de roșii proaspete, de exemplu.

Printre florile comestibile se mai numără trandafirii, violetele, lalelele, levănţica, liliacul alb, muşcatele, florile de dovlecei, de soc şi de tei, talpa gâştii, limba mielului şi multe altele.

Autor Viorela Pitulice

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.