Povestea lui Constantin Colac, fermier ieșean care a venit la Guvern să-și ceară banii

0
- Reclamă -

Constantin Colac este un fermier din Romanești, județul Iași, care lucrează câteva sute de hectare de teren agricol și crește 73 de vaci de lapte. Pentru că nu a primit niciun ban din sumele ce i s-ar fi cuvenit din subvenții, a venit tocmai la București să protesteze alături de Costel Caraș și ceilalți fermieri în speranța că vocea lui va fi auzită.

Întârzierea plăților, dar și prețul mic primit pentru laptele livrat procesatorilor (circa 90 de bani litrul), l-au adus în situația de a reduce la jumătate efectivul de vaci (rasa Holstein achiziționată din Germania). Acum se teme, că la cum îi merg treburile, in curând va fi nevoit să renunțe și la acestea.

‘’Am avut 150 de capete, iar acum am ajuns la 73 și peste 4-5 luni vor fi zero! Cu 90 de bani litrul de lapte nu poți să mergi în continuare. Am vaci aduse din Germania, Holstein; am sperat să fie o afacere bună, dar până acum a fost doar pușcărie la locul de muncă. Mai am rate la bancă de plătit încă patru ani de zile, de aceea nu le-am vândut în totalitate. Le-am cumpărat cu banii din bancă’’, se plânge fermierul.

Fermier fără bani de motorină

Din păcate, nici cultura mare nu-i aduce satisfacții prea mari fermierului ieșean, care administrează o suprafață de circa 300 hectare de teren agricol. Condițiile meteo defavorabile și lipsa banilor l-au adus acum în situaâia să nu aibă bani de motorină ca să poată să înființeze culturile.

’’Câteodată stau și plâng că nu pot face lucrările…Acum se seamănă rapita, iar eu stau cu tractoarele în câmp că nu am bani de motorină. Anul trecut, la noi a fost secetă și grindină, care mi-au distrus recolta în proporție de 90%. Anul acesta iar am avut parte de grindină. De exemplu, anul trecut, de pe 86 de hectare de grâu am scos 32 de tone, adică cam cât obțineam de pe 6-7 hectare în mod normal…Și la floarea-soarelui am scos 19 tone, jumătate de mașină de pe 56 de hectare. Am dat tot ce am adunatca să plătesc arenda oamenilor’’, povestește fermierul.

Din păcate, nici recolta din 2016 nu se anunță prea bună, pentru că rapița a fost distrusă în proporție de 70%, grâul- cam 50%, floarea soarelui – 40%, iar porumbul pur și simplu este sterp, din cauza grindinei și a secetei.io

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.