În ultima vreme a devenit tot mai evident interesul băncilor pentru sectorul agricol. Pentru a ușura accesul fermierilor la credite și pentru o mai bună înțelegere a dosarelor depuse de către aceștia, tot mai multe bănci angajează absolvenți veniți de pe băncile unor facultăți agronomice pe post de manager.
Este o tendință care să face simțită de câțiva ani și tinde să se permanentizeze. De ce au au fost nevoite băncile să recurgă la o astfel de alegere? Pentru că de cele mai multe ori fermierii se plâng că băncile nu le înțeleg modelul de afaceri, mai ales dacă bancherul nu are nicio treabă cu domeniul.
De asemenea, mulți spun că bancherii nu le explică suficient produsul de creditare propus sau de cele mai multe ori analiza financiară se face pe structura de cultură a anului anterior și nu pe cea vitoare. O altă problemă vizează și flexibilitatea diferită în a trata solicitările agricultorilor, ca să nu mai vorbim de garanțiile cerute în exces, după cum susține Codruț Nicolau, director Patria Bank. Tocmai de aceea, tot mai multe bănci recurg la specialiști cu dublă specializare.
Un astfel de caz este cel al lui Silviu Alexandru Giurgi, în prezent manager relații clienți regional vânzări agro la o bancă, care a absolvit Universitatea de Științe Agonomice, specializarea inginerie economică în alimentație publică și dezvoltare rurală.
Provocările unui tânăr antreprenor: „N-am drum și nici curent”
Giurgiu a absolvit facultatea în 2008, un an în care criza se făcea simțită tot mai puternic. La acel moment i s-a părut inteesant să devină ofițer de credite agro, mai ales că era greu să găsească un job în domeniu, după cum mărturisește Silviu Alexandru Giurgi. Regretă oarecum că nu muncește într-o fermă, dar chiar și așa are satisfacția că poate să îi ajute pe fermieri să obțină finanțare. Iar în această situație se află tot mai mulți absolvenți de agronomie…