Producţia mare de cartofi prognozată pentru acest an în Europa anunţă încă un an greu pentru cultivatorii români, care oricum au producţii cu mult mai mici, undeva la jumătate faţă de media din ţările vest europene, motiv pentru care şi preţurile sunt mai degrabă derizorii.
Potrivit estimărilor NEPG, organizaţie care reuneşte grupul producătorilor de cartofi din nord-Vestul Europei, producţia de cartofi de consum în 2017 în Europa se va ridca la circa 27,9 milioane de tone, în creştere cu 11,5 % faţă de media ultimilor 10 ani şi cu 13,5 % faţă de anul trecut. Majorarea producţiei se datorează creşterii suprafeţelor cultivate în cinci ţări (Belgia, Germania, Franţa, Olanda şi Marea Britanie), în condiţiile unei producţii medii de 48,2 tone/ha, mai mult cu 2,9 % raportat la media din ultimul deceniu, potrivit France Agricole.
Spre comparaţie, în Covasna, o zonă cu tradiţie în cultura cartofului la noi, media este de circa 20 tone la hectar în condiţiile reducerii semnificative a suprafeţelor. Iar dacă ne uităm la ceea ce se intâmplă la nivel european, nici nu este de mirare de ce renunţă cultivatorii români la cartof…
VEZI SI: Jale mare la Lungulețu. Cartofii nu sar de 30 de bani/kg și nici așa nu sunt cumpărători
NEPG arată că în ciuda problemelor apărute la debutul ciclului de producţie în curs, culturile şi-au revenit pe parcurs şi se anunţă producţii de calitate, cu câteva excepţii la anumite soiuri. Cât despre preţuri, acestea se vor menţine la un nivel foarte scăzut, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, apreciază reprezentanţii NEPG.
Cerere în creştere
NEPG estimează că nivelul preţurilor practicate în prezent este determinat de oferta mare din piaţă, în creştere faţă de luna precedentă. Comparativ cu anii anteriori, se remarcă cererea tot mai mare din partea industriei de procesare, un plus de 1,5 milioane de tone raportat la 2014, de exemplu.
În acelaşi timp, exportul de produse finite către ţările terţe s-a tot mărit. Analiştii se aşteaptă ca o parte din producţia de cartofi din ţări precum Olanda şi Germania să se îndrepte spre industria amidonului şi către sectorul zootehnic.