Apa din România, printre cele mai bune din Europa

3
- Reclamă -

Doar 40% din totalul lacurilor, râurilor, estuarelor şi apelor costiere din UE se află într-o stare ecologică „foarte bună”, potrivit unui raport publicat de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), informează AFP.

Apele de suprafaţă din Peninsula Scandinavă, Estonia, Slovacia, România şi „mai multe districte hidrografice din regiunea mediteraneană” se află într-o mai bună stare ecologică decât cele din regiunile din Europa Central-Vestică (în special în Germania, Belgia, Olanda), unde densitatea populaţiei şi agricultura intensivă sunt vinovate de o calitate mediocră a apei, potrivit rezultatelor studiului.

„Marea majoritate a întinderilor de apă europene continuă să nu îşi atingă obiectivul minim de ‘stare bună’ fixat de UE”, a notat AEM în acest studiu despre situaţia apei din Europa, realizat în perioada 2010-2015.

În cele mai multe dintre statele membre UE, mercurul (prezent în trecut în termometre, baterii şi vopsele) şi cadmiul (prezent în îngrăşăminte fosfatate şi în producţia metalurgică) se fac vinovate de cele mai frecvent întâlnite cazuri de poluare chimică.

Izvoarele subterane se află totuşi, global, într-o stare mai bună – trei sferturi dintre ele au o „stare chimică bună”, potrivit AEM. Însă anumite situri continuă să fie contaminate de nitraţii proveniţi din canale agricole, „intruziuni saline” şi de „infiltrarea unor produse chimice periculoase”.

Citește și:Incendierea pădurilor, o mare dramă

- Reclamă -

 

- Reclamă -

3 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.