Sistemul național antigrindină are finanțarea aprobată

0
sistem antigrindina
- Reclamă -

Guvernul României a aprobat în data de 30 martie o Hotărâre privind obiectivele și finanțarea etapei a XVII-a 2016 a programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor pentru perioada 2010-2024.

Etapa din acest an a Programului va beneficia de fonduri în sumă de 15,305 milioane lei, asigurate de la bugetul de stat. Finanțarea din acest an este mai mare decât cea asigurată anul trecut, când a fost de 6,642 milioane de lei.

Obiectivele etapei a XVII-a 2016 a acestui Program vizează:

Ø  Realizarea de proiecte tehnice, execuții lucrări, achiziție echipamente și dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iasi,  Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, Centrul Zonal de Coordonare Transilvania-Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiș si Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mures;

Ø  Realizarea de studii, proiecte tehnice, execuție lucrări, achiziție echipamente și dotări pentru «Dezvoltarea capabilităţii de combatere a căderilor de grindină a Unității Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova prin realizarea punctului de lansare Tisau”;

Ø  Realizarea studiului de fezabilitate, a proiectelor tehnice, execuție lucrări, achiziție echipamente și dotări “Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Oltenia”;

- Reclamă -

Ø  Realizarea unor studii de meteorologie, climatologie și hidrologie privind impactul aplicării tehnologiilor de intervenții active în atmosferă.

Programul de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor a parcurs 16 etape anuale de dezvoltare. Implementarea acestuia va continua până la crearea, în România, a unui Sistem naţional coerent, în măsură să asigure protecţia populaţiei şi a economiei de efectele şi pagubele provocate de căderile de grindină şi de seceta severă din Sudul şi Sud-Estul României.

Potrivit Legii nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferă cu modificările și completările ulterioare, prin hotărâri ale Guvernului se stabilesc, anual, obiectivele şi fondurile ce urmează a fi alocate pentru realizarea acestora.

Obiectivele Programului se vor atinge treptat, pe măsura implementării Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Până în prezent, în cadrul celor 16 etape de dezvoltare ale Programului, s-au realizat următoarele obiective:

Ø  Proiecte tehnice, execuție lucrări și achiziție echipamente, exploatarea operaţională cu 8 puncte de lansare şi omologarea parţială în configuraţia cu 11 puncte de lansare a Unităţii Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova;

Ø  Centrul Zonal de Coordonare Moldova şi Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi- operare cu 5 puncte de lansare în vederea omologarii;

Ø  proiecte tehnice şi execuţie lucrări, dotări și omologare parţială cu 4 puncte de lansare pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea;

Ø  proiecte tehnice şi detalii de execuţie pentru unităţile de combatere a căderilor de grindină Mureş şi Timiş;

Ø  efectuarea bilanţului de mediu prin exploatarea Unităţii Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova;

Ø  realizarea activităţilor de cercetare-dezvoltare necesare modernizării mijloacelor tehnice de combatere;

Ø  studiu de fezabilitate “Dezvoltarea capabilităţii combaterii căderilor de grindină şi extinderea domeniilor de activitate pentru intervenţii active în atmosferă şi aplicaţii în agricultură a Centrului Zonal de Coordonare Moldova şi a Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi cu grupurile de combatere din structură”.

Ø  Studiul de fezabilitate ”Dezvoltarea capabilității de combatere a căderilor de grindină a Unității Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova prin realizarea Punctului de lansare Tisău“; producția de serie a mijloacelor tehnice de combatere.

Fiecare unitate menţionată asigură protecţia la căderile de grindină a populaţiei şi a principalelor bazine pomicole şi viticole din judeţul respectiv, precum şi din două-patru judeţe limitrofe.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.