Decizia Comisiei Europene de a permite importul produselor agroalimentare pe teritoriul statelor vecine cu Ucraina nemulțumește profund fermierii români. Mai mulți meri fermieri români cer guvernului să interzică în mod unilateral mai multe produse ucrainene.
Asociațiile agricole urmează să definitiveze lista produselor până luni, aceeași zi în care guvernul urmează să decidă cum va acționa în privința eliminării restricțiilor.
Dacă fermierii cer protejarea intereselor economice naționale, unii experți fac apel la solidaritate cu țara aflată în război.
Fermierii se declară îngrijorați că executivul întârzie să ia măsuri după anunțul Comisiei Europene de eliminare a restricțiilor pentru importurile de cereale din Ucraina.
Vezi și Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria – undă verde importurilor de cereale din Ucraina
Asociațiile agricultorilor îi cer prim-ministrului Marcel Ciolacu să se ralieze Poloniei, Ungariei și Slovaciei, care au interzis unilateral importul de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina.
Agricultorii români cer să fie adăugate pe listă și alte produse.
Ionel Arion, președinte Federația Națională Pro Agro: „Nu doar mierea, atenţie, derivatele din aceste cereale, care înseamnă făina sau mălaiul, zahărul sau uleiul, toate aceste produse bulversează piaţa locală şi măresc deficitul comercial pe alimente al României. (…) Prin facilităţile de export ale României s-a exportat mai multă marfă ucraineană decât marfă românească, nu ne opunem acestui fapt. (…) Pentru că punem aceste lucruri la dispoziţie, avem pretenţia asta – să nu se vândă pe teritoriul României.”
Nu sunt excluse proteste, avertizează fermierii români. De altfel, colegii lor de breaslă din Bulgaria, unde guvernanții au acceptat decizia Comisiei Europene, au anunțat că de mâine ies în stradă.
Valeriu Călin, fermier: „Probabil că va urma un protest, pentru că preţurile la produsele româneşti sunt derizorii, nu se poate vinde nimic sau aproape nimic.”
Unii analiști sunt însă de părere că situația în care se află Ucraina justifică anumite sacrificii din partea țărilor vecine.
În plus, interdicția ar încălca regulile Organizației Mondiale a Comerțului, din care România face parte.
Florin Constantin, consultant în domeniul agricol: „Solidaritatea înseamnă să şi pierzi sau să dai de la tine și e o reacție egoistă, pe care eu personal nu o pot înțelege până la capăt. (…) Ne-am șocat de cât de scumpă a devenit pâinea. Dacă găsim cereale mai ieftine în altă parte, haideți să ajutăm fermierul român să fie mai performant, să le facă și el la fel de ieftine. (…) Mai ales în contextul în care, în Europa, avem mecanisme prin care putem să ne protejăm competitivitatea.”
Fermierii susțin că ajutorul financiar oferit de Uniunea Europeană, inclusiv compensațiile pentru cei afectați de criza cerealelor, sunt insuficiente.
„Ce ne-a dat Uniunea Europeană, ne-a dat praf în ochi la momentul respectiv. De ce? Pentru că nu avem oameni competenţi, care să negocieze pentru noi. (…) Trebuia undeva de 100 de milioane de euro pentru fermierii români ca să poată să acopere o mică parte din pierderi”, spune Valentin Popa, prim-vicepreședinte Asociația Forța Fermierilor.
Comisia Europeană a eliminat restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene, valabile în 5 ţări, inclusiv în România, dar a cerut Kievului un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor.