UPDATE: Șeful AUR vede probleme cu traficul cerealelor ucrainene prin România

1
- Reclamă -

Fermierii români se tem că vor fi copleșiți de concurența neloială și cer guvernului să ia urgent măsuri. Bulgarii amenință cu proteste. Iar Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat deja că vor continua să interzică importul produselor ucrainene pe teritoriul lor, în mod unilateral.

Fermierul Nicu Vasile: Avem mai mult de 34% din totalul fermelor din comunitatea europeană, avem cea mai slabă rentabilitate, nu producem decât 3% din totalul valorii produselor agroalimentare la nivelul comunității europene. Guvernul României trebuie să facă o politică pentru a proteja sectorul agricol, este singurul sector care mai produce ceva în România. Importul de produse agricole aduce peste 5 miliarde de euro la deficitul bugetar al României, deci importurile de cereale din Ucraina vor crea mari probleme României. Din punctul nostru de vedere, România va fi cea mai afectată ţară din Uniunea Europeană.

Alexandru Bodislav, profesor de Economie: Vom concura și pe piața internă, și pe piața externă. Noi acum ne canibalizăm pe aceeași piață cu Ucraina, care vinde aceleași produse. Este posibil să existe o presiune foarte mare a unei economii gri, de aceea și Comisia Europeană vrea ca Ucraina să găsească o soluție prin care să transparentizeze modul în care va vinde grânele.

Valdis Dombrovskis, comisar european pentru Comerț: În privinţa interdicţiei asupra produselor alimentare ucrainene în cinci state membre, în prezent nu observăm nici o dereglare a pieţîi în aceste cinci state membre, prin urmare nu vom extinde interdicţia. În mod clar, cel mai bine ar fi că acele state membre să se abţină de la măsuri unilaterale şi să colaboreze în aceşti termeni ai acordului.

Știre inițială

Preşedintele AUR se cațără pe o altă situație apărută în spațiul public, deși știm sigur că nu are expertiză în acest sens. George Simion l-a criticat, sâmbătă, pe premierul Marcel Ciolacu, că ”nu şi-a pus în vreun fel problema agricultorilor români” şi nu a interzis importul de cereale din Ucraina, aşa cum au procedat Slovacia, Ungaria şi Polonia.

Totuși, pro-europeanul Simion nu vine cu nicio soluție și nici nu spune exact care ar fi problema deși declară că ”anul trecut a fost teribil pentru noi”. Care noi?

- Reclamă -

„Slovacia este normală la cap, Ungaria este normală la cap, Polonia este normală la cap şi au interzis unilateral importul de cereale din Ucraina. Cinste lor! Slugile noastre de la Bucureşti au ales să stea iarăşi în genunchi şi să asculte idiocraţia de la Bruxelles şi să execute, nepunându-şi în vreun fel problema agricultorilor români (…). Anul trecut a fost teribil pentru noi, anul ăsta a anunţat premierul României că dublează cotele de cereale care tranzitează România. Dar nu e problema doar că tranzitează, problema e că şi rămân aici cereale şi produse agricole din Ucraina, care nu aparţine UE şi care dă orice echilibru, şi aşa fragil, peste cap”, a declarat Simion la Constanţa, în cadrul evenimentului de prezentare a candidaţilor AUR pentru alegerile europarlamentare.

Preşedintele AUR l-a ironizat pe Marcel Ciolacu, care a declarat că va da în judecată Austria pentru că a blocat intrarea României în Shengen. Altfel, la un discurs recent, șeful AUR vorbea despre ”corupția” de la nivel de UE unde România nu este bine să rămână.

Vezi pe Informateca: 

„Aţi văzut cu toţii umilinţa Schengen. Asta nu este dreptate şi asta nu este normalitate. Idiocraţia de la Bruxelles nu poate să pună nişte rasişti – şi spun asta cu toată puterea cuvintelor – nişte rasişti care aruncă tricolorul românesc la gunoi şi nu ne recunosc drept egali, nu poate să îi pună la punct pentru că sunt prea preocupaţi de politicile verzi, eco-marxiste şi de reglementarea capacului de la sticla de plastic. Dar probabil că rezolvă Marcel problema Schengen. I-a dat în judecată pe austrieci. Aţi văzut cu toţii, de luni suntem în Schengen, austriecii fug speriaţi, îi văd şi pe aici, se ascund deja şi le e frică de Marcel. O rezolvă Marcel pe asta cum a rezolvat-o şi cu plafonarea preţurilor, de au ajuns românii astăzi să îşi dea întreg salariul pe hrană”, a afirmat Simion.

Vezi și România aşteaptă planul de acţiune al Ucrainei cu privire la exportul de cereale

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieţei cerealelor din ţara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Fermierii români se tem că vor fi copleșiți de concurența neloială și cer guvernului să ia urgent măsuri. Bulgarii amenință cu proteste. Iar Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat deja că vor continua să interzică importul produselor ucrainene pe teritoriul lor, în mod unilateral. Fermierul… Cititi mai multe aici: UPDATE: Șeful AUR vede probleme cu traficul cerealelor ucrainene prin România […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.