Codul Silvic, problemă cu pargul de 10 mc

0
paduri taieri ilegale defrisari
- Reclamă -

Modificările aduse noului Cod Silvic, promulgat de curând de președintele României, sunt aspru criticate de reprezentanții unor ONG-uri care se ocupă cu protecția pădurilor. Ei reproșează autorităților că instituirea pragului de 10 mc, necesar pentru sancționarea ca infracțiune a transportul lemnului fără aviz, e aberantă dar și că unele amendamente ar încuraja tăierile de copaci.

Proprietarul unui gater nu a putut justifică proveniența a zeci de metri cubi de lemn. Astfel de situații, spun organizațiile de mediu, ar putea fi încurajate de reglementările din noul Cod Silvic.

Cel mai disputat amendament este instituirea unui prag de 10 m3, necesar pentru a putea sancționa ca infracțiune silvică transportul fără aviz.

Nemulțumiri sunt legate și de o altă prevedere potrivit căreia pădurarii nu vor mai avea în atribuții în pedepsirea celor care taie arbori din afara fondului forestier național.

Reprezentanții Romsilva susțin că noul Cod Silvic îi va ajuta în prinderea hoților. Dar, remarcă totuși unele scăpări din legea promulgată recent.

Noul Cod Silvic: furtul de arbori intră sub incidenţa penală indiferent de prejudiciu

- Reclamă -

Potrivit ministrului Mediului, cea mai mare tăiere ilegală, din ultimii ani, a fost descoperită la ocolul Sighet din Maramureș. Acolo au fost rase de pe fața pământului 340 de hectare de pădure.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.