Culturile de toamnă s-au confruntat cu un risc de congelare, dacă luăm în considerare faptul că temperatura a avut o scădere bruscă la un nivel apropiat de valorile biologice critice (care se situează în jurul a minus 15 grade Celsius).
Situația culturilor de toamnă a fost complicată mai ales de lipsa unui strat de zăpadă mai gros în regiunile unde agricultura ocupă cea mai mare parte a terenurilor. Riscul este cel mai mare pentru acele plante care nu au reușit să obțină o rezistența la rece necesară mai ales ca urmare a temperaturilor ridicate, care pot fi numite chiar și anomalii, din perioada noiembrie-decembrie. Procesele de vegetație sunt încetinite din cauza scăderii temperaturii.
CITEȘTE ȘI Prognoza meteo pe trei luni – cum va fi vremea
Vremea din ultimele zile are o influență negativă asupra culturilor agricole, fiind observată o scădere bruscă a temperaturilor pe întreg teritoriul România. Temperatura zilnică a aerului s-a situat, în medie, în intervalul minus 11 grade și minus un grad Celsius.
În același timp, temperatura minimă a aerului scăzută la -14 ° С, în timp ce temperatura maximă atinsă a fost de trei grade Celsius în mai toate zonele din regiunile agricole ale țării. Precipitațiile au fost în mare parte în formă de zăpadă, însă cantitățile acestora au fost destul de scăzut. Pe lângă acestea, au fost însoțite de ceață și brumă în unele regiuni.