Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează pentru 2016 o producție mondială de grâu mai mică cu 20 milioane de tone față de 2015, pe fondul unor condiții de piață ‘’care ar trebui să rămână stabile cel puțin un sezon’’ la cereale. Pentru 2017, în schimb, este prevăzută o scădere a stocurilor mondiale de cereale, care vor rămâne însă la cele mai înalte volume. FAO califică situația mondială a ofertei de cereale pentru acest an ca fiind solidă, cu observația că nu se întrevede o revenire a prețurilor, după ce indicele FAO pentru prețul cerealelor a scăzut pentru a cincea lună consecutiv.
«Cel puțin pentru un sezon condițiile de piață ar trebui să rămână stabile din cauza stocurilor considerabile și a cererii prea puțin susținute la nivel mondial», se arată într-un raport FAO.
Potrivit organizației, producția mondială de cereale ar trebui să atingă 2 521 milioane de tone în 2016, cu 0,2 % mai puțin față de 2015.
FAO estimează scăderi la producţia de cereale
Urmare a scăderii suprafețelor însămânțate în Rusia și Ucraina, FAO se așteaptă la o producție mondială de grâu de 712,7 milioane de tone în 2016, adică cu 20 milioane de tone mai puțin decât în 2015. Pentru cerealele secundare, estimările FAO se ridică la 1 313 milioane de tone, în creștere cu 11 milioane de tone față de 2015.
«Avansul prevăzut pentru producția de porumb ar trebui să compenseze scăderile de preț la orz și sorg», mai arată FAO.
La porumb, organizația estimează o majorare a producției de 1,1 % pentru a se atinge 1 014 milioane de tone, «datorită rendamentelor bune ale UE și extinderii suprafețelor în SUA». Pe de altă parte, fenomenul El Nino va avea efecte negative asupra producției în Africa și Brazilia.
În același timp, este de așteptat ca stocurile importante de cereale și creșterea foarte modestă a cererii în țările importatoare să influențeze comerțul mondial cu cereale în campania 2016-2017. Creșterea cererii este estimată la doar 1% până la 2 547 milioane de tone.
Avansul va fi suficient pentru a reduce rezervele mondiale de cereale, care se vor diminua cu 3,9% până la 611 milioane de tone. Raportul mondial stocuri – utilizare a cerealelor ar trebui să fie în jur de 23%, un nivel superior minimului istoric de 20,5% înregistrat în campania 2007/2008.