Fermieri, obligați să dea înapoi despăgubirile pentru secetă din 2015. Bonus, și penalitățile

0
- Reclamă -

Județul Mehedinți este o importantă zonă agricolă a țării, cu un fond funciar de 187.910 ha, unde seceta este un fenomen cu care fermierii se confruntă an de an, în grade mai mari sau mai mici. Urmarea se vede în volumul recoltelor, în anumiți ani pierderile fiind aproape totale.

Un astfel de exemplu este anul 2015, când seceta a afectat 13.000 de hectare de porumb şi aproximativ 8.800 hectare de floarea soarelui, potrivit unei evaluări centralizate la nivelul Direcţiei Agricole Mehedinţi, gradul de calamitate fiind de peste 30%. Din păcate, fermierii care au primit despăgubiri, venite  în decembrie 2015, se văd acum nevoiți să dea banii înapoi, ba mai mult, sunt obligați să plătească și penalități.

Citește și: Fermier: „Să nu facem greșeala să distrugem fermele mari”

Și aceasta pentru că s-au făcut erori de către comisiile de evaluare, iar legislația în domeniu s-a schimbat și, normal, se aplică retroactiv. Comisiile care au stabilit pagubele în schimb nu sunt sancționate în niciun fel, în timp ce fermierul se află într-o situație absurdă, pe care nu o poate rezolva pe  moment. Oricum, până se decide ce va face, statul are grijă să-i oprească banii din subvențiile pe care le mai are de primit. Iar astfel de cazuri sunt peste tot în ţară.

Am primit despăgubiri pentru porumb și floarea soarelui. În urma controlului (n.red-din iarnă) s-a stabilit că deși am primit bani pentru porumb, la floarea soarelui trebuie să dăm banii înapoi pentru că ajutorul a fost acordat în mod eronat. Mai mult. sunt obligat să plătesc și penalități la acești bani la un an distanță. Partea ciudată este că la cultura de porumb s-a considerat că mi s-au dat banii corect, iar la floarea soarelui-nu, ori vorbim de secetă, un fenomen care este obiectiv și afectează toate culturile. După ce ai stabilit prin comisie, este complet nejustificat să revii și să spui că la porumb este ok, iar la floarea soarelui-nu. Cred că este vorba de o neconcordanță la nivel de lege, iar statul trebuia să-și asume răspunderea”, se plânge Filip Burnabel, un fermier din localitatea Salcia din județul Mehedinți.

În aceeași situație se află și Cornel Stroescu, unul din cei mai mari fermieri din zonă, care a tras un semnal de alarmă cu privire la această situație de mai multă vreme, fără succes însă.

Penalitățile depășesc uneori suma primită. De ce nu s-a procedat cala APIA, adiă să primești banii după ce se termină controlul. De ce nu răspunde comisia, că doar ea a stabilit gradul de calamitate si de ce nu o trage nimeni la răspundere?”, și-a exprimat nemulțumirea Stroescu.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.