Fermierii români afectaţi de gripa porcină nu au primit despăgubirile promise

5
- Reclamă -

Fermele care au fost distruse de pesta porcină africană nu ar fi primit nici până acum despăgubirile promise de stat, drept urmare, fermierii sunt dispuşi să meargă în instanţă pentru a li se face dreptate.

Deşi, europarlamentarul Siegfried Mureşan, a cerut în data de 30 august alocarea a 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi de pesta porcină, fermierii declară că nu au primit nici până acum despăgubirile promise.

Unul dintre fermierii afectaţi, Nicolae Ciuleac declară că trebuie să primească despăgubiri în valoare totală de 29 de milioane de lei. Acesta susţine că, pe lângă cei 48.000 de porci, au fost distruse şi alte animale care nu aveau nimic de a face cu pesta porcină.

“Au zis: distrugeţi tot! Pe ei nu i-a interesat mai mult decât să distrugem tot. Că o să fiţi despăgubiţi. Erau foarte dispuşi în această execuţie. Toate pierderile acestea, cineva va trebui să le suporte. Deci, nu ştiu cine le va suporta, dar eu voi merge în instanţă pentru despăgubiri morale şi pentru toate aceste pierderi”, a declarat, Nicolae Ciuleac, luni, pentru Europa FM.

Aproape 600 de tone de carne de vită, de curcan şi de pui au fost distruse. În plus, peste 500 de oameni au rămas fără un loc de muncă.

Revolta fermierului creşte când este pus faţă în faţă cu nepăsarea autorităţilor, care nu oferă nicio informaţie concretă.  Fermierului i se cer o mulţime de documente, dar nimic nu pare să ducă spre o soluţionare rapidă.

- Reclamă -

Citeşte şi Manda: Prima informaţie despre pesta porcină transmisă de SRI beneficiarilor legali a fost în iunie 2016

„Am dat dosarele pentru toate cheltuielile. Nici la ora actuală nu am primit niciun ban şi nici nu se întrevede sau cel puţin nu ştim, şi nimeni nu ne spune când ne vom primi banii. Nimeni nu zice nimic! Ce ţară e asta când nu le pasă de o societate cu oameni, cu salariaţi? Stau fiecare, mai o hârtie, mai facem o hârtie, mai trimit şi ei una, mai aducem noi una acolo şi aşa mai departe, ” a adăugat directorul general Carniprod.

Autoritatea Naţională şi Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a evaluat abia 3000 de dosare şi doar 167 de fermieri au primit ajutoarele cuvenite.

Autor: Andreea Burghelea

 

- Reclamă -

5 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.