În plină secetă, 80% dintre sistemele de irigații nu sunt funcționale

1
irigatii
irigații
- Reclamă -

Pe langa pandemia de coronavirus, Romania se confrunta si cu o seceta pedologica majora care, in opinia specialistilor, este la fel de crunta precum cea din 1947.

 

Desi, in teorie, efectele acesteia ar putea fi combatute prin mijloace artificiale, realitatea este ca din cele 600.000 de hectare de teren care beneficiaza de infrastructura de irigatii, doar 130.000 sunt udate, intrucat sistemele nu functionzea.

„Desi avem canale de irigatii umplute, suprafata care ar trebui sa fie deservita, daca aceste lucrari ar fi fost bune, ar putea sa irige 600.000 de hectare. Acum irigam 133.407 hectare” a declarat Adrian Oros.

In conditiile in care 80% dintre sistemele de irigatii sunt nefunctionale, autoritatile nu gasesc o cauza pentru aceasta situatie si nu stiu cu exactitate cine este vinovat de producerea sa.

„Nu stim in ultimii 3 sau 4 ani cat de corect s-au facut acele reabilitari si daca e vina fermierilor sau e vina celor cei care au gestionat si facut aceste reabilitari. Vom avea foarte rapid aceste evaluari pe fiecare zona in parte. Vom avea statistici.”

- Reclamă -

Cum sunt sprijiniti fermierii afectati de seceta

 

Singurul mod prin care fermierii afectati de seceta pot fi sustinuti in acest moment este prin ajutorul de stat pus la dispozitie de Guvern, pentru subventionarea contractelor de asigurare ale fermierilor afectati de seceta.

„S-au semnat doar 998 de contracte de finantare si s-au cheltuit 1,75 milioane euro. Am simplificat mult procedurile pentru acest sprijin”, a spus Oros.

Pana in prezent, seceta a distrus peste 3 milioane de hectare din culturile de toamna, acestea fiind compromise in diferite grade.

Citește și: Seceta de anul acesta va afecta, în primul rând, prețul pâinii

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.