Protestele fermierilor polonezi au stârnit furie în Ucraina

1
- Reclamă -

Protestele fermierilor polonezi au stârnit, marţi, furie în Ucraina vecină, în timp ce Kievul a cerut Comisiei Europene să ia măsuri ferme, după ce demonstranţii au blocat graniţa şi au golit vagoanele trenurilor cu cereale, transmite Reuters.

Varşovia a fost un susţinător ferm al Kievului în lupta sa pentru a respinge o invazie rusă la scară largă lansată în 2022, dar protestele fermierilor care se plâng de concurenţă neloială au tensionat legăturile care erau deja la limită după ce camionagii au blocat punctele de trecere a frontierei la începutul anului.

Protestele de marţi ale fermierilor au marcat o escaladare faţă de demonstraţiile anterioare, cu o blocare aproape totală a tuturor punctelor de trecere a frontierei ucrainene şi perturbări în porturi şi pe drumurile din întreaga ţară.

Imagini de televiziune au arătat protestatarii de la punctul de trecere a frontierei Medyka deschizând vagoanele de cale ferată pentru a permite grânelor să se reverse pe şine.

„Împrăştierea grâului ucrainean pe şinele de cale ferată este o altă provocare politică menită să divizeze naţiunile noastre”, a declarat viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov într-o postare pe X.

Ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Şvyrydenko, a declarat că Kievul a informat Comisia Europeană cu privire la acţiunile protestatarilor polonezi de la graniţa ucraineană şi se aşteaptă la un răspuns ferm. Ministrul Agriculturii, Mykola Solskyi, a declarat că cerealele se îndreptau spre Germania şi nu ar fi intrat pe piaţa poloneză.

- Reclamă -

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat pentru Radio Ucraina şi pentru postul de radio Suspilne că guvernul polonez negociază cu fermierii şi sindicatele şi că speră ca problema să fie rezolvată prin discuţii.

„Încercăm să rezolvăm această problemă”, a declarat Duda, potrivit unei transcrieri publicate marţi pe site-ul său prezidenţial.

„Este vorba de un anumit conflict de interese între fermierii şi producătorii de produse agricole din Ucraina – fermieri care se tem pentru existenţa lor”, a adăugat el.

Fermierii din întreaga Europă au manifestat din cauza unei serii de nemulţumiri, inclusiv constrângerile impuse de măsurile Uniunii Europene pentru combaterea schimbărilor climatice şi ceea ce ei spun că este o concurenţă neloială din străinătate, în special din Ucraina, după o decizie a UE din 2022 de a renunţa la taxele pentru importurile de alimente ucrainene.

Un kilogram de grâu a scăzut de la 1,8 lei al 0,9 lei din cauza războiului din Ucraina

Tractoarele protestatarilor purtau bannere pe care scria: „Cu cereale care curg din Ucraina, fermierii polonezi vor da faliment”.

Un organizator al protestului de la punctul de trecere de la Doruhusk, Marcin Wielgosz, a declarat că autobuzele vor avea voie să treacă o dată pe oră marţi, dar niciun camion nu va trece de la ora locală 8.00 la 18.00.

„În opinia mea, graniţa ar trebui închisă. Ar trebui clarificate procedurile şi sistemele şi apoi poate că s-ar putea redeschide, dar nu cu regulile pe care le avem acum. Pentru că în momentul de faţă poţi să aduci orice vrei, oricât de mult vrei… în Polonia”, a declarat el pentru Reuters.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.