Schimbări preconizate în Legea laptelui

0
lapte
- Reclamă -

În condițiile în care tot mai mulți operatori comerciali evită să-și informeze clienții cu privire la compoziția exactă a produselor pe care le comercializeaza, ministrul Agriculturii, Petre Daea, vrea să reglementeze printr-o Lege a Laptelui, modul în care consumatorii sunt informați în privința conformitătii produselor alimentare ce au în compoziție produse lactate.

Controalele realizate în anul 2018 au scos la iveală că 4% din agenții economici controlați din zona patiseriilor, cofetariilor și restaurantelor utilizau grasimi hidrogenate în locul produselor lactate, însă fără a informa consumatorii.

„Anul trecut ne-am pus urmatoarea intrebare: Cum se explica faptul că producătorii de lapte din Romania întâmpina dificultăți în valorificarea acestui produs prin faptul că se dă un preț mic, deși atunci când piața nu este asigurată ar trebui să răspundă pozitiv pe cerere și oferta? Motiv pentru care am socotit necesar ca împreună cu ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protecția Consumatorilor n.r), ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor n.r) și ANAF (Agenția Naționala de Administrare Fiscală n.r) să ne asezam la masa construirii unui program de a verifica ce se întâmplă în piață, de a constata pentru a lua măsurile necesare”, a declarat seful MADR în cadrul unei conferințe de presă.

74% din unități utilizează grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii

Rezultatele controalelor au scos la iveală că din cele 241 verificate, 165 de unități, adică (74%) utilizează grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii, care cred că iau alimente ce conțin produse din lapte.

„Ca nereguli principale s-a constatat prepararea și comercializarea produselor de patiserie, cofetărie utilizând în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate fiind prezentate către consumatori ca având branza proaspată, telemea de vaca, cascaval, unt si lapte. S-a constatat dezinformarea consumatorului privind compoziția acestor produse alimentare, informându-se eronat că sunt utilizate produse din lapte, acestea fiind de fapt absente din compoziție”, a spus Ionel Bunea, consilier Direcția Generală Controale, Antifraudă și Inspecții din MADR.

- Reclamă -

Aproape 90% din patiseriile controlate înlocuiseră produsele din lapte cu grăsimi hidrogenate

Consilierul a mai adaugat că în urma controalelor, s-a descoperit că din 101 patiserii verificate, 90 dintre acestea, reprezentând un procent de 89,1%, utilizează specilități de grăsimi hidrogenate. De asemenea, din 28 de cofetarii verificate, 20 utilizau grăsimi vegetale hidrogenate, respectiv 71,42%, și informau eronat consumatorul.

„Nu spunem că sunt interzise, dar consumatorii trebuie să cumpere în cunoștință de cauză”, a subliniat Bunea.

Citește și Se scumpește laptele de vacă, deși procesatorii au colectat mai mult anul acesta

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.