Seceta afectează suprafețe mari în sud-estul țării / Irigațiile se lasă așteptate

3
- Reclamă -

Seceta afectează suprafețe mari în sud-estul țării, în zonele unde se cultivă cele mai multe cereale. În lipsa ploilor, pentru fermieri, singura soluție rămâne să irige terenurile. Subt voci însă care arată că fermierii preferă să achiziționeze mașini personale de sute de mii de euro în schimbul irigațiilor pe care le așteaptă de la statul român.

Totuși, mulți fermieri se plâng din cauza costurilor prea mari la irigații, dar și a lipsei de garanții că nu vor pierde terenurile pe care le lucrează în arendă. Astfel, mulți agricultori preferă să rămână la mila cerului.

Așa se face că din cauza unui cerc vicios încurajat de stat și de Uniunea Europeană, suprafața pentru care agricultorii au semnat contracte de irigat e sub 900.000 de hectare, deși potențialul imens.

Vezi și Boloș: Modernizarea sistemelor de irigaţii poate fi finanţată prin RePower EURO

Culturile de porumb și floarea soarelui, înființate în primăvară, sunt în creștere și au nevoie de apă. Dar în unele zone din sud și est a plouat rar, iar pentru fermieri singura soluție e să irige terenurile. De exemplu, în județul Buzău se irigă, însă doar 15.000 de hectare, deși potențialul e mult mai mare. Fermierii reclamă că echipamentele sunt prea scumpe. În plus, unele stații de pompare, distruse după Revoluție, sunt acum doar în curs de reabilitare.

În momentul de față, irigațiile sunt modern concepute, pe aripi de ploaie fixe, pe pivoți și așa mai departe. Astea sunt foarte scumpe. Și e greu să rezolvăm această problemă într-un timp relativ scurt dacă se reabilitează sistemul.

- Reclamă -

Norocul fermierilor din această zonă unde nu se fac irigații este faptul că precipitațșiile căzute în ultima perioadă au acoperit parțial deficitul de apă din sol, creat în ultimii 3 ani.

Seceta afectează deja suprafețe mari cultivate cu porumb, mai ales în sud-est.

Avem secetă pedologică puternică în cea mai mare parte a Dobrogei, dar și în județe precum Călărași și Ialomița. Problema este că aici este practic Bărăganul, zona unde se cultivă cele mai multe cereale la noi în țară.

Daniel Alexandru, șef laborator Agrometeo, ANM: Până acum, agricultorii au semnat contracte de irigat pentru mai puțin de 875.000 de hectare, deși suprafața amenajată depășește 1,4 milioane de hectare. Costurile mari reprezintă doar una dintre cauze. Mulți fermieri lucrează terenuri în arenda și se tem să investească în țevi și alte echipamente pe motiv că proprietarii și-ar putea cere suprafețele.

Dacă România va reuși să dea stabilitate terenului și predictibilitate activității agricole la nivel de fermă, adică durata minimă de arendare și condiții clare de preemțiune la prelungerea contractului de arendă, cu siguranță acele suprafețe vor crește considerabil.

Ministrul Agriculturii se așteaptă însă ca suprafață irigata să crească: Decalajul se va reduce prin finalizarea proiectelor prin programul național strategic. Încă sunt în implementare aproape 400 de proiecte pe infrastructura secundară de irigații, prin care fermierii pot reabilita infrastructura secundară, pot achiziționa echipamente de irigat și mai mult am venit și cu sprijinul de a suporta costurile la energie, 50% din aceste costuri.

Cu ajutorul irigațiilor, producțiile la hectar pot să crească, chiar și cu peste 50%, mai spun reprezentanții fermierilor.

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] Seceta afectează suprafețe mari în sud-estul țării, în zonele unde se cultivă cele mai multe cereale. În lipsa ploilor, pentru fermieri, singura soluție rămâne să irige terenurile. Subt voci însă care arată că fermierii preferă să achiziționeze mașini personale de sute de mii de euro… Cititi mai multe aici: Seceta afectează suprafețe mari în sud-estul țării / Irigațiile se lasă așteptate […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.