Fermierii din acvacultură solicită autorităţilor includerea sectorului în capitolul Agricultură

2
- Reclamă -

Fermierii din acvacultură, care protestează miercuri în faţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), solicită autorităţilor includerea sectorului în capitolul Agricultură pentru a putea utiliza instrumentele de plată din Pilonul I al Politicii Agricole Comune (PAC).

 

„Protestul organizat miercuri de peste 100 de fermieri din acvacultură veniţi din 20 de judeţe nu este împotriva cuiva sau împotriva a ceva, ci este un protest pentru acvacultură. Este un protest pozitiv pentru a semnala problemele cu care se confruntă sectorul şi care necesită rezolvare imediată, pentru că problemele trenează de 30 de ani. Şi dacă nu se rezolvă, asta ar fi cam ultima strigare. Noi am avut o întâlnire preliminară cu noul ministru al Agriculturii, acum două săptămâni, care s-a arătat foarte receptiv, dar acum vrem să impulsionăm puţin, pentru că doar un ministru nu poate rezolva toată lista de probleme. Acolo sunt probleme legate şi de alte ministere, sunt probleme de competenţa Guvernului şi de competenţa Parlamentului. Şi atunci semnalul nostru de alarmă este către întreaga societate, astfel încât să reuşim să mobilizăm toate forţele pentru a include acvacultură până la urmă la capitolul Agricultură. În momentul de faţă el este inclus în sectorul de pescuit, ori acvacultura nu are nicio legătură cu pescuitul”, a declarat miercuri pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie ROMFISH, Eugen Cătălin Platon.

Acesta a precizat că acvacultura este o activitate în zootehnică, ceea ce înseamnă că sectorul are nevoie de sprijin financiar la fel cum se acordă în orice domeniu agricol.

„Acvacultura este o activitate zootehnică, o activitate agricolă, iar între noi şi pescuit este acea diferenţă care există între cineva care culege mure din pădure sau cineva care are o plantaţie de mure sau între cineva care are o ciupercărie şi cineva care culege ciuperci din pădure. Deci, acvacultura este o activitate zootehnică, aplicăm tehnologie zootehnică, ceea ce înseamnă că şi noi avem nevoie şi de subvenţii, la fel cum există în zootehnie”, a subliniat Platon.

Preşedintele ROMFISH s-a arătat dezamăgit de faptul că fermierii reuşesc să obţină mai mult în dialogul pe care îl au la nivel european, decât în cel susţinut la nivel naţional.

- Reclamă -

„Aici este un lucru foarte trist cumva, pentru că reuşim mai mult să obţinem în dialogul european decât în dialogul naţional, ceea ce este cumva nelalocul lui. La momentul de faţă, împreună cu alte organizaţii din Uniunea Europeană, am reuşit cumva să punem pe agenda Comisiei Europene şi a Parlamentului European faptul că ar fi nevoie de o politică comună pentru acvacultură şi pescuit care să utilizeze instrumentele din Politica Agricolă Comună din Pilonul I, cum ar fi plăţile la hectar, plăţile pentru serviciile de mediu, respectiv sistemul de subvenţii pe care îl primesc cei din agricultură. La nivel european am fost luaţi în considerare, iar acum statele membre trebuie să înceapă să facă presiuni, să lucreze, pentru că până la urmă Comisia Europeană nu-i de capul ei. Noi suntem membrii ai Uniunii Europene, adică ar trebui fiecare stat membru să înceapă să-şi facă o agendă, să lucreze diplomatic, să lucreze tehnic, juridic, să reuşim ca măcar în 2028, la următorul ciclu financiar, să avem aşa ceva”, a susţinut Platon.

În opinia sa, noul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, s-a arătat foarte deschis la dialog, având în vedere că Patronatul Peştelui din România şi Asociaţia Naţională a Producătorilor din Pescărie ROMFISH – cele două organizaţii care au iniţiat protestul de la MADR – au transmis ministrului şi o listă cu soluţii la fiecare problemă din sector, „nu doar o listă de probleme”.

Cerealele din Ucraina: discuții între România, Moldova și Ucraina

Fermierii din acvacultură protestează miercuri, în intervalul orar 11:00 – 15:00, în faţa MADR.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.