Merişorul- remediu pentru răceli, infecţii urinare şi ajutor în menţinerea sănătăţii dinţilor

1
- Reclamă -

Merişorul  (Vaccinium vitis-idaea) este o plantă întâlnită în emisfera nordică, în păduri cu sol umed şi acid. La noi în ţară creşte în zonele înalte ale Munţilor Carpaţi și rezistă bine la geruri, vânturi puternice şi boli.

Acesta creşte sub formă de tufe de înălţime redusă (20-25 cm), are frunze ovale, lucioase, care rămân verzi tot anul. Florile sunt mici, în formă de clopot, de culoare albă sau roz deschis şi cresc grupat. Înfloreşte în mai-iunie. Fructele sunt bace mici, de culoare roşie, care cresc grupate. Se recoltează în perioada septembrie-octombrie.

A nu se confunda cu merişorul american (Vaccinium macrocarpon), cranberry în limba engleză, care are flori roz-inchis, fructe mai mari, cu codiţe mai lungi. Merişorul american creşte în zone inundate. Fructele sunt foarte populare în Rusia şi ţările nordice, în special în Suedia. Au un gust dulce-acrişor care le face apreciate în gemuri, sucuri, budinci, plăcinte, clătite, prăjituri precum cheese cake şi băuturi alcoolice (vodka).

Proprietăţi curative

Pentru prepararea sucului, merişoarele se amestecă cu miere în proporţie de ¼  fructe/miere. Merişoarele se păstreză peste iarnă în borcane cu apă, fără alte ingrediente deoarece conţin un conservant natural.

merisor

Merişoarele sunt bogate în potasiu, calciu, magneziu şi vitaminele A, E, C, complexul de vitamine B, glucoză şi fructoză. Ca urmare, au fost folosite în medicina tradiţională din multe ţări pentru tratarea infecţiilor urinare, febrei, problemelor cu rinichii, scorbutului, etc. Având puternic efect antibacterian sunt utile în prevenirea formării cariilor şi a tartrului. Frunzele sunt de asemenea folosite în preparate tradiţionale fiind bogate în vitamina C, taninuri şi flavonoide. Se recomandă recoltarea înainte de fructificare.

- Reclamă -

Cultivare

Butaşii se plantează în locuri însorite sau cu semi-umbră, pe soluri acide, umede, dar bine drenate. Solurile cu conţinut de sare şi calciu sunt toxice pentru plantă. În primii ani, solul trebuie curăţat de buruieni, dar după stabilizarea culturii, plantele se vor răspândi formând un covor ce va împiedica dezvoltarea altor specii.

vaccinium_vitis-idaea_09

Productivitate

Planta fructifică din al doilea an de viaţă, iar fructele se pot păstra pentru multă vreme nefiind uşor perisabile. Rezistă 8-12 săptămâni în frigider. Productivitatea este de 300-400g/plantă astfel încât se poate ajunge la 10 tone/ha. Preţul pentru 20 bucaţi este în jur de 42 lei. 

În Romania, recolta din flora spontană merge aproape în întregime la export. Ca urmare, culturile de merişor pot aduce avantaje fermierilor merişoarele fiind foarte căutate şi având un preţ bun, în jur de 25 euro/kg. La nivel european principalele ţări producătoare sunt: Suedia, Finlanda, Germania, Austria şi Elveţia. Producţia anuală în Europa este de 80 milioane lire sterline.

Citeşte şi: Zmeura, de la cultura profitabilă, la beneficii pentru organism

 

Pe piaţă se găsesc mai multe soiuri dintre care cele mai cunoscute sunt: Koralle (produs în Olanda), Red Pearl (produs în Danemarca), Suissi (produs în Suedia), Scarlet (produs în Norvegia), Ida (produs în Suedia), Erntedank, Erntekrone, Erntesegen (produs în Germania).

Autor: Dana Canari, biolog

Surse foto: www.onlinelibrary.wiley.com, www.fruit.cornell.edu

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.