Piața cartofului este unul din sectoarele în care evaziunea fiscală a atins cote importante în ultimii ani. Producătorii autohtoni se plâng ca ei sunt primii controlați, în timp ce pentru marfa din import nu se aplică aceleași standarde.
Așa se face că intră cantități mari de cartofi din afară, la prețuri cu mult mai mici față de cele ale producătorilor interni. Nu mai vorbim de faptul că nu se plătește niciun fel de taxe.
“Este un lucru foarte bun că magazinele cer producătorilor certificarea GlobalGAP, numai să nu se ajungă iar prin nu știu ce căi ca această marfă din afară să intre pe rafturi. Ea ajunge cu vreo 40% mai ieftin, ocoleste TVA, cheltuieli de certificare, tot. Cartofii din afară intră cu 50-60 de bani/kg, în timp ce producătorii interni trebuie să primească minim 70 de bani/kg (producție nembalată, nepregătită) pentu a-și acoperi costurile”, a declarat Laszlo Becsek, actionar al producătorului de cartofi Agroprod din Târgu Secuiesc.
Costurile de producție pentru un hectar de catofi de consum se ridică la 16.000 lei/ha, față de 30.000 lei/ha în cazul cartofilor de sămânță.
VEZI: Agricultorii se pregătesc să iasă pe câmp. În martie, începe semănatul la mazăre
Agroprod face parte din grupul Biofarm care lucrează în total circa 1.000 ha de teren agricol, din care cu rapiță – 250 ha, 250 ha – grâu, 230 ha cartofi de consum, 20 ha cartofi de sămânță, 30 ha ceapa și porumb – 100 ha. Producția de cartofi și cea de ceapă este livrată în întregime în supermarket.
“Este greu să satisfaci cerințele de calitate ale supermarketurilor, dar noi lucran bine cu ele”, mărturisește Becksek. Și nici nu este de mirare, societatea din Covasna a realizat de-a lungul timpului investiții semnificative în spații de depozitare, ambalare (cea mai mare stație de altfel din țară), dar și în flota proprie de mașini frigorifice. Investițiile au fost realizate prin programul SAPARD, dar și prin credite și fonduri proprii.